In 2022 is het zover, dan wordt in Almere Floriade Expo geopend. Dé wereldtuinbouwtentoonstelling die de ruim 200.000 inwoners tellende stad op de kaart moet zetten en een voorbeeld moet zijn voor een groene, duurzame wijk van de toekomst.

De Almeerse ondernemer Philippe van Tiel runde jarenlang een watersportbedrijf op de plek waar het evenement – en daarna de duurzame woonwijk - moet herrijzen. In eerste instantie was hij enthousiast over de duurzame en innovatieve plannen, maar inmiddels heeft hij – net als veel andere inwoners van de stad – zijn vraagtekens bij het project. “Als ik het nu zie, is het meer een prestigeproject geworden. Het heeft niks meer te maken met het duurzame idee waarmee het begon. En het kost miljoenen te veel", aldus Van Tiel. 

Floriade Expo 2022 zou bij het indienen van het plan de gemeente maximaal tien miljoen kosten, maar inmiddels liggen de schattingen tientallen miljoenen hoger. Ook eerdere Floriades waren verliesgevend en veel Almeerders vrezen dat zij de rekening gepresenteerd krijgen voor het evenement in hun stad.

Is zo'n Floriade een mooie duurzame droom of wordt het een financiële nachtmerrie? Wat leveren dit soort paradepaardjes van gemeenten eigenlijk op? En is er nog een weg terug als er (te) veel tegenzit?

Floriade 2022: Duurzame droom of financiële nachtmerrie
25 min 30 s

In 2022 wordt in Almere de Floriade geopend, dé wereldtuinbouwtentoonstelling die de stad op de kaart moet zetten en een voorbeeld moet zijn voor een groene, duurzame wijk van de toekomst. Ondernemer Philippe van Tiel was in eerste instantie enthousiast over de plannen, maar inmiddels zet hij vraagtekens bij het project. Bij het indienen van het plan zou het de gemeente maximaal tien miljoen kosten, maar inmiddels liggen de schattingen tientallen miljoenen hoger. Veel Almeerders vrezen dat zij de rekening gepresenteerd krijgen. Is de Floriade een mooie duurzame droom of wordt het een financiële nachtmerrie? Is er nog een weg terug?