Journalisten van Pointer, het Brabants Dagblad en Omroep Tilburg doen vanaf 24 april een maand lang onderzoek naar kwesties waarvan bewoners in Noord-Brabant vinden dat ze moeten worden onderzocht. Dit doen ze vanuit de Pointer pop-up redactie op het Pieter Vreedeplein 149 in Tilburg. Iedereen is daar welkom om kwesties aan te dragen.

Eerder streek de pop-up redactie van Pointer neer in onder andere Almelo, Heerlen en Leeuwarden. Dat heeft al een reeks aan radio- en televisieprogramma’s opgeleverd over onder andere de uitbreiding van Vliegbasis Leeuwarden en de gezondheidsachterstand in de Veenkoloniën. Tilburg is de eerste stad in Noord-Brabant waar de pop-up redactie onderzoek gaat doen.

Waar de KRO-NCRV-redactie onderzoek naar gaat doen, ligt aan wat de Brabanders aan onderwerpen aandragen. "We nodigen de bewoners van Noord-Brabant uit om koffie te komen drinken in de pop-up redactie. We vertellen graag over wat wij doen en zijn benieuwd naar de kwesties die spelen in de regio,” zegt coördinator Pim Peterse. “Goede tips leiden tot een radio- en/of televisie-uitzending op nationale radio/tv. Maar je tips kunnen ook leiden tot een online artikel op de website van Pointer en in het Brabants Dagblad.”

Debat over arbeidsmigranten en verdozing

Aan iedere pop-up periode gaat een meet-up vooraf. Tijdens deze bijeenkomst op woensdag 24 april in de LocHal stelt de redactie zich voor en leidt KRO-NCRV-presentator Niels Heithuis debatten over arbeidsmigranten en dak- en thuislozen.

In Tilburg werken ongeveer 10.000 arbeidsmigranten. Een deel is werkzaam in distributiecentra van Coolblue, Jumbo en Bol.com. Nemen deze werkgevers hun verantwoordelijkheid voor de huisvesting van hun werknemers? Of leggen ze die verantwoordelijkheid neer bij de gemeenschap?

Er is een groeiende groep dak- en thuislozen in Tilburg. Naast arbeidsmigranten en de klassieke daklozen, is er een groeiende groep economisch daklozen, zoals alleenstaande ouders met kinderen. Het is nu zo geregeld dat deze groep eerst hun hele netwerk moet uitputten. Op de bank bij vrienden, dan in een stacaravan, dan in een vakantiehuisje, voor ze recht hebben op opvang.

De keynote lezing wordt verzorgd door Jan Cremers – arbeidssocioloog Tilburg University. Hij zal de arbeidsmigratie in historisch perspectief plaatsen.

Samen met bewoners onderzoek doen

De journalisten doen dit onderzoek niet alleen, maar hebben de bewoners hard nodig. Een belangrijk onderdeel van de Pointer pop-up is de onderzoekstafel op de zaterdagochtend. Tijdens deze sessies doen de Pointer journalisten samen met betrokken bewoners en deskundigen onderzoek naar een specifiek onderwerp.

Pointer pop-up
24 april t/m 18 mei
Pieter Vreedeplein 149
Woensdag t/m zaterdag van 10:00-18:00 uur

Pointer Meet-up 24 april
Locatie: de LocHal
Aanvang 20:00 uur tot 21:30 uur

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers