Provincie Gelderland wil paal en perk stellen aan de verdozing van het landschap door megadistributiecentra te clusteren. ‘We vragen logistieke bedrijven zuinig te zijn met de ruimte,’ aldus gedeputeerde Peter Kerris.
De provincie Gelderland wil de impact van XXL-distributiecentra op het landschap tegengaan door ze beter te groeperen. Gelderland wil dat de megadistributiecentra zich voortaan vestigen rond de zogenaamde logistieke hotspots Tiel, Nijmegen en van Zevenaar richting de Duitse grens. Wanneer bedrijven daar de ruimte krijgen, wordt de impact op het landschap elders verkleind, is het idee.
‘Wees zuinig met de ruimte’
‘Gelderland is de poort naar Europa. Logistiek is belangrijk voor de Gelderse economie’, aldus gedeputeerde Peter Kerris van de provincie Gelderland. ‘Maar we vragen logistieke bedrijven zuinig te zijn met de ruimte’.
We gaan niet actief bedrijven verplaatsen
‘We sturen hierop bij nieuwe bestemmingsplannen, maar we gaan niet actief bedrijven verplaatsen,’ laat een woordvoerder in een schriftelijke reactie weten.
Ook wil Kerris dat bedrijven ‘duurzame locaties ontwikkelen en echt bijdragen aan werkgelegenheid’. Zo kunnen bedrijven zonnepanelen plaatsen op de daken en dienen ze aan te tonen hoeveel nieuwe banen de distributiehallen opleveren voor de regio.
Nederland telt in totaal zo’n dertig logistieke hotspots waar vaak grote distributiehallen staan. Een XXL-distributiecentrum is minstens 50.000 m2 groot, oftewel 10 voetbalvelden bij elkaar. De afgelopen tien jaar groeide het logistieke vastgoed in ons land uit met maar liefst 10 miljoen m2. Zowel het Planbureau voor de Leefomgeving als het College van Rijksadviseurs maken zich zorgen om deze ‘verdozing’ van het Nederlandse landschap.
Enthousiast
Gemeenten zijn vaak enthousiast over de komst van logistieke bedrijvigheid, meldt het College van Rijksadviseurs. Het zorgt voor werkgelegenheid en economische activiteiten binnen de gemeente.
Alleen is er minder oog voor het verlies van biodiversiteit, recreatiegebieden, landbouwgrond of weidse uitzichten, concludeert het College. De adviseurs pleiten dan ook voor het voeren van een sterkere regie door de landelijke of provinciale overheid, om ‘een wildgroei aan XXL-locaties in het landschap te voorkomen.’ Ook ziet het clustering, het groeperen van grote distributiecentra, als een van de kansrijke oplossingen.
Overigens smeedt niet alleen de provincie Gelderland plannen om verdere verdozing tegen te gaan, ook Limburg en Noord-Brabant buigen zich over de kwestie.