Onze uitzending over de met plastic vervuilde wandelpaden van Staatsbosbeheer heeft veel teweeggebracht. Het feit dat een natuurbeheerder bewust ervoor kiest om vervuild materiaal te gebruiken voor de aanleg van wandelpaden roept veel verbazing en frustratie op. Niet alleen bij kijkers, maar ook bij leden uit de Tweede Kamer.
Suzanne Kröger en Laura Bromet, beiden Kamerlid voor GroenLinks, stelden Kamervragen naar aanleiding van ons onderzoek. Zij willen van demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en demissionair minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), weten of zij van plan zijn om het gebruik van verontreinigd recyclinggranulaat (vermalen bouwpuin dat tot 1 procent van het gewicht aan o.a. plastic mag bevatten) te verbieden voor de aanleg van bospaden.
Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks): "GroenLinks wil dat er minder plastic gebruikt wordt en dat er minder plastic vervuiling is. We moeten voorkomen dat onder het mom van recycling plastic juist in de natuur terecht komt."
Ook Eva van Esch, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, wil zich hardmaken voor strengere normen rondom het gebruik van verontreinigd materiaal in natuurgebieden. “Dit is een zeer kwalijke zaak. Het is onbegrijpelijk dat er regels zijn die afvalstort in de natuur - want dat is het - wettelijk goedpraten. Ook nog eens alsof dit een soort circulaire economie zou bevorderen. Wat ons betreft worden die regels per direct aangescherpt.”
Eerder liet demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven al aan ons weten dat het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat dit jaar een onderzoek laat uitvoeren naar de belangrijkste bronnen en risico’s van microplastics in de bodem. “Naar aanleiding van dit onderzoek zullen we ook bekijken of – en zo ja welke regels verder aangescherpt moeten worden om ons milieu nog beter te beschermen.”
Statement
De dag na de uitzending stroomt onze mailbox vol met verhalen van kijkers die door het hele land hetzelfde tegenkomen: natuurpaden vol met plastic. Staatsbosbeheer zelf besloot vanwege de vele vragen op sociale media een officiële reactie op hun website te plaatsen, waarin de natuurbeheerder nogmaals bevestigt dat er met name vanwege budgettaire redenen gekozen wordt om paden aan te leggen met vervuild menggranulaat. Hoewel Staatsbosbeheer voorlopig niet van plan is om te stopen met het gebruik van menggranulaat, zeggen ze in het vervolg wel ‘nog scherper’ te zijn in hun afspraken met aannemers.
“Dit maakt wat ons betreft weer duidelijk dat het economische belang altijd boven het ecologisch belang gekozen wordt”, schrijft Kamerlid Eva van Esch (Partij voor de Dieren) als reactie op ons onderzoek. Ook Cem Laçin van de SP, reageert verbouwereerd: “Dat Staatsbosbeheer hieraan meedoet is natuurlijk een slechte zaak, omdat Staatsbosbeheer onderdeel is van de Rijksoverheid. (…) Argumenten als ‘onvoldoende geld’ gaan er bij de SP niet in.”
De staatssecretaris en minister komen naar verwachting binnen 3 weken met een antwoord op de schriftelijke Kamervragen van GroenLinks.