Giftige grond

Ieder jaar verdwijnen grote hoeveelheden plastic onder de grond door het gebruik van menggranulaat. Dit gerecyclede bouwpuin, dat wordt gebruikt voor de aanleg van wegen en paden, mag namelijk tot 1 procent uit schroeven, elektriciteitsdraden en plastic bouwafval bestaan.

Wandelpaden in de bossen, de duinen of in de natuur zijn soms verstevigd met bouwpuin, ook wel menggranulaat genoemd. De 1 procent vervuiling die erin mag zitten, klinkt misschien niet veel. Maar voor lichte materialen zoals plastic, kunnen de kilo's behoorlijk oplopen. 



Op wandelpaden waar menggranulaat is gebruikt, vinden we schroeven, elektriciteitsdraden en plastic terug in het groen. Hoe kan het dat er kilometers aan wandelpaden zijn aangelegd met materialen die niet thuishoren in de natuur? Hoe schadelijk is het voor de omgeving? En zijn er schonere manieren om hergebruikte materialen hiervoor te gebruiken? 

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Wandelpaden in de bossen, de duinen of in het groen zijn soms verstevigd met bouwpuin, ook wel menggranulaat genoemd, waar maximaal 1 procent vervuiling in mag zitten. We vinden schroeven, elektriciteitsdraden en plastics terug. Ken jij wandelpaden in het groen waar dit spul volgens jou is gebruikt? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Deel jouw verhaal

Makers

Verslaggever / Redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.