Giftige grond

Ieder jaar verdwijnen grote hoeveelheden plastic onder de grond door het gebruik van menggranulaat. Dit gerecyclede bouwpuin, dat wordt gebruikt voor de aanleg van wegen en paden, mag namelijk tot 1 procent uit schroeven, elektriciteitsdraden en plastic bouwafval bestaan.

Wandelpaden in de bossen, de duinen of in de natuur zijn soms verstevigd met bouwpuin, ook wel menggranulaat genoemd. De 1 procent vervuiling die erin mag zitten, klinkt misschien niet veel. Maar voor lichte materialen zoals plastic, kunnen de kilo's behoorlijk oplopen. 

Op wandelpaden waar menggranulaat is gebruikt, vinden we schroeven, elektriciteitsdraden en plastic terug in het groen. Hoe kan het dat er kilometers aan wandelpaden zijn aangelegd met materialen die niet thuishoren in de natuur? Hoe schadelijk is het voor de omgeving? En zijn er schonere manieren om hergebruikte materialen hiervoor te gebruiken? 

Meer over dit onderzoek

Bioloog Auke-Florian Hiemstra doet onderzoek hoe schadelijk plastic is voor vogels
| Artikel

Bioloog: ‘Wandelpaden in de natuur moet je niet aanleggen met plastic afval’

Wandelpaden in het bos, de duinen of langs rivieren zijn soms verstevigd met een ondergrond van hergebruikt bouwafval met plastics.

Joke de Vlieger heeft binnen een half uur een emmer vol zooi verzameld
| Artikel

Kades in Brabantse Biesbosch liggen vol met verontreinigd bouwpuin: ‘Het is geen gezicht’

Opnieuw krijgen we bij Pointer een klacht binnen over vervuild bouwpuin op paden in een natuurgebied. Bewoner Joke de Vlieger ergert zich groen en geel aan al het bouwafval.

In Overlangbroek is vermalen bouwpuin gebruikt om paden mee te verharden
| Nieuws

‘Grote schade aan Natura 2000-gebied door verharden paden met bouwpuin’

Stichting NatuurAlert spant een rechtszaak aan vanwege het storten van vervuild bouwpuin in Overlangbroek, een Natura 2000-gebied van Staatsbosbeheer.

Is menggranulaat geschikt voor de aanleg van paden?
| Oproep

Wandelpaden met vervuild bouwpuin doorn in het oog van natuurliefhebbers

Het afgelopen jaar kregen we uit heel het land verontwaardigde reacties binnen over vervuild bouwpuin dat wordt gebruikt voor de verharding van dijken en paden in de natuur.

Staatsbosbeheer stapt over op een schoner funderingsmateriaal voor wandelpaden
| Nieuws

Staatsbosbeheer stapt over op schonere fundering voor wandelpaden

Staatsbosbeheer zal bij het verharden van paden in hun eigen natuurgebieden voortaan schoner betonpuin gaan gebruiken. Aanleiding is een uitzending van Pointer.

Afvalwaterinjecties
| Artikel

Verscherpt toezicht bij afvalwaterinjecties NAM in Twente

De NAM verzuimt breuken in leidingen te melden aan de toezichthouder.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Wandelpaden in de bossen, de duinen of in het groen zijn soms verstevigd met bouwpuin, ook wel menggranulaat genoemd, waar maximaal 1 procent vervuiling in mag zitten. We vinden schroeven, elektriciteitsdraden en plastics terug. Ken jij wandelpaden in het groen waar dit spul volgens jou is gebruikt? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.  

Deel jouw verhaal

Makers