Giftige grond

Ieder jaar verdwijnen grote hoeveelheden plastic onder de grond door het gebruik van menggranulaat. Dit gerecyclede bouwpuin, dat wordt gebruikt voor de aanleg van wegen en paden, mag namelijk tot 1 procent uit schroeven, elektriciteitsdraden en plastic bouwafval bestaan.

Wandelpaden in de bossen, de duinen of in de natuur zijn soms verstevigd met bouwpuin, ook wel menggranulaat genoemd. De 1 procent vervuiling die erin mag zitten, klinkt misschien niet veel. Maar voor lichte materialen zoals plastic, kunnen de kilo's behoorlijk oplopen. 

Op wandelpaden waar menggranulaat is gebruikt, vinden we schroeven, elektriciteitsdraden en plastic terug in het groen. Hoe kan het dat er kilometers aan wandelpaden zijn aangelegd met materialen die niet thuishoren in de natuur? Hoe schadelijk is het voor de omgeving? En zijn er schonere manieren om hergebruikte materialen hiervoor te gebruiken? 

Meer over dit onderzoek

Wandelpaden Natuurmonumenten vol met plastic
| Uitzending

Wandelpaden van Natuurmonumenten vol plastic

Waarom liggen wandelpaden van Natuurmonumenten vol met plastic bouwafval?

Joke de Vlieger heeft binnen een half uur een emmer vol zooi verzameld
| Artikel

Kades in Brabantse Biesbosch liggen vol met verontreinigd bouwpuin: ‘Het is geen gezicht’

Opnieuw krijgen we bij Pointer een klacht binnen over vervuild bouwpuin op paden in een natuurgebied. Bewoner Joke de Vlieger ergert zich groen en geel aan al het bouwafval.

Paden van Natuurmonumenten aangelegd met plastic vervuild bouwpuin
| Nieuws

Paden van Natuurmonumenten aangelegd met plastic vervuild bouwpuin

Plastic hoort niet thuis in de natuur. Toch zijn de paden in het nieuwe natuurgebied Marker Wadden aangelegd met plastic bouwafval.

Altena maakt zelf schoner menggranulaat
| Artikel

Deze wethouder laat klinkers en stoeptegels fijnmalen voor schonere wandelpaden in de natuur

Paden liggen soms vol met bouwafval. Dat moet vanaf nu anders, vindt deze wethouder.

Microplastics in de bodem
| Artikel

RIVM: ‘Zorgelijk dat we niet weten hoeveel (micro)plastics er in de bodem zitten’

Stukken afgebrokkelde pvc-buis, zwarte tie wraps, slierten montagekit: wie goed kijkt, vindt op Nederlandse wandelpaden soms aardig wat bouwafval.

Bioloog Auke-Florian Hiemstra doet onderzoek hoe schadelijk plastic is voor vogels
| Artikel

Bioloog: ‘Wandelpaden in de natuur moet je niet aanleggen met plastic afval’

Wandelpaden in het bos, de duinen of langs rivieren zijn soms verstevigd met een ondergrond van hergebruikt bouwafval met plastics.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Wandelpaden in de bossen, de duinen of in het groen zijn soms verstevigd met bouwpuin, ook wel menggranulaat genoemd, waar maximaal 1 procent vervuiling in mag zitten. We vinden schroeven, elektriciteitsdraden en plastics terug. Ken jij wandelpaden in het groen waar dit spul volgens jou is gebruikt? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Deel jouw verhaal

Makers

Verslaggever / Redacteur