Giftige grond
Ieder jaar verdwijnen grote hoeveelheden plastic onder de grond door het gebruik van menggranulaat. Dit gerecyclede bouwpuin, dat wordt gebruikt voor de aanleg van wegen en paden, mag namelijk tot 1 procent uit schroeven, elektriciteitsdraden en plastic bouwafval bestaan.
Wandelpaden in de bossen, de duinen of in de natuur zijn soms verstevigd met bouwpuin, ook wel menggranulaat genoemd. De 1 procent vervuiling die erin mag zitten, klinkt misschien niet veel. Maar voor lichte materialen zoals plastic, kunnen de kilo's behoorlijk oplopen.
Op wandelpaden waar menggranulaat is gebruikt, vinden we schroeven, elektriciteitsdraden en plastic terug in het groen. Hoe kan het dat er kilometers aan wandelpaden zijn aangelegd met materialen die niet thuishoren in de natuur? Hoe schadelijk is het voor de omgeving? En zijn er schonere manieren om hergebruikte materialen hiervoor te gebruiken?
Meer over dit onderzoek
Oproep
Wandelpaden in de bossen, de duinen of in het groen zijn soms verstevigd met bouwpuin, ook wel menggranulaat genoemd, waar maximaal 1 procent vervuiling in mag zitten. We vinden schroeven, elektriciteitsdraden en plastics terug. Ken jij wandelpaden in het groen waar dit spul volgens jou is gebruikt? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.