Tweedehands zonnepanelen worden verscheept naar het buitenland, ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Maar hoeveel precies is nog onbekend. En dat is een probleem, zegt hoogleraar ecologische milieukunde Annemarie van Wezel, omdat er zo te weinig toezicht is. “Met alle risico’s voor mens en milieu.” 

Nederland is op de Verenigde Staten na de grootste exporteur van elektronisch afval. En elektronisch afval, oftewel e-waste, is één van de snelst groeiende afvalstromen ter wereld. Kapotte apparaten worden als ‘werkende apparaten’ naar buiten de EU verscheept, waar de grondstoffen door bedrijven of handelaren worden verkocht. Een aantrekkelijke, maar illegale, handel voor bedrijven, om strenge milieuwetgeving te omzeilen en waardevolle metalen te kunnen doorverkopen.

Giftig en gevaarlijk

E-waste kan giftig zijn en niet-afbreekbaar, wat risicovol is voor het milieu en de menselijke gezondheid. Het kan gevaarlijke materialen bevatten, zoals PFAS en antimoon, wat de omgeving vervuilt. De impact van elektronische afval is dan ook groot in meerdere Afrikaanse landen, zoals Ghana en Kenia.

Milieutoxicoloog Annemarie van Wezel (UvA) maakt zich hier zorgen over: "Het is een goedkope manier voor bedrijven om van hun restproducten af te komen. Op deze manier wordt e-waste geëxporteerd naar lage- of middeninkomenslanden waar vervolgens geen toezicht is op goede verwerking ervan, met alle risico’s voor mens en milieu ter plekke."

Zonnepanelen

Wat kun je doen met je oude zonnepanelen?

Binnen 5 jaar zijn een half miljoen zonnepanelen in Nederland aan vervanging toe. Maar de verwerking van afgedankte panelen is niet op orde, blijkt uit onderzoek van Pointer.

Een kwart meer export

Zonnepanelen zijn ook een onderdeel van dit probleem. De Nederlandse douane zag in 2024 een toename van 23 procent export van zonnepanelen in vergelijking met 2022. Maar daaronder vallen ook de panelen die vanuit China via Nederland verder de EU in gaan. En: er wordt geen onderscheid gemaakt tussen nieuwe of gebruikte panelen.

Er is dus nog veel onbekend over hoeveel tweedehands zonnepanelen naar buiten de EU gaan. Wel zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat er "tweedehands zonnepanelen worden geëxporteerd naar Afrika, maar nog niet in grote mate".

Kapotte zonnepanelen

Gebruikte panelen worden door de douane en de ILT slechts ‘steeksproefsgewijs’ gecontroleerd of ze nog volledig werken. Het is daardoor niet moeilijk om als bedrijf of handelaar een kapot zonnepaneel illegaal als ‘gebruikt’ zonnepaneel te exporteren.

Van Wezel: "We moeten e-waste op een verantwoorde manier verwerken. Maar dat vereist goede handhaving en dat is in Nederland sterk afgebouwd. Daardoor gebeuren dit soort dingen."

Zonnepanelen

Nog geen oplossing voor PFAS en zware metalen in afgedankte zonnepanelen

De verwerking van afgedankte zonnepanelen is nog niet op orde, blijkt uit onderzoek van Pointer. Ook bevatten veel panelen PFAS en zware metalen, een risico voor het milieu.

Stichting OPEN, die verantwoordelijk is voor de verwerking van elektronisch afval, zegt dat er te weinig aandacht is voor de stroom van e-waste naar het buitenland: "De exportregistratie van tweedehands producten zou beter geregeld moeten zijn. Het is een taak voor de landelijke overheid en de douane om betere richtlijnen te hanteren. Daar zitten nog gaten."

Het ILT laat ook nog weten: "Het onderscheid tussen afval en gebruikt product is niet altijd eenvoudig te maken. Wel is er wetgeving die de kaders aangeeft en ook handreikingen om het onderscheid te maken." (...) "Daarnaast worden steekproeven genomen om controles uit te voeren en ook locaties geïnspecteerd waar goederen worden geladen voor uitvoer naar Afrikaanse landen."

Beluister hier de uitzending van Pointer over zonnepanelen terug:

Zonnepanelen recyclen is een illusie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.