20 mei 2019

Het teleurstellende einde van Game of Thrones is helaas geen uitzondering

Bekijk meer artikelen over: Misinformatie en privacy

Ben jij ook zwaar gefrustreerd over de laatste aflevering van Game of Thrones? Dan ben je niet de enige. Een dag nadat de serie is uitgezonden, wordt de laatste aflevering van de hitserie met een 4,9 beoordeeld. Welke series hebben hun fans teleurgesteld, en wat hadden de schrijvers van Game of Thrones beter kunnen doen?

We gaan geen spoilers geven over wat er precies in de laatste aflevering gebeurt. Maar dat de fans er ontevreden over zijn, is duidelijk. Zeventig afleveringen lang werd de serie met minimaal een 8 beoordeeld op de Internet Movie Database (IMDb). Maar kijkers zijn zeer ontevreden over de laatste drie afleveringen: respectievelijk een 5,9, 6,5 en een 4,9 voor het slot van de serie. En daarmee is het één van de meest teleurstellende eindes van een goedlopende serie.

Volgens film- en serie-expert Rudi de Boer zat deze teleurstelling er al een tijdlang aan te komen. "Het is een ongeschreven regel dat shows die langer dan vijf seizoenen doorgaan, meestal uitlopen op een teleurstelling. De schrijvers zijn in alle valkuilen getrapt die seriemakers willen vermijden."

'Het is ongeloofwaardig'

Die valkuilen zijn slecht bronmateriaal (de schrijvers kunnen voor de laatste seizoenen niet meer leunen op de boeken van George R.R. Martin), jumping the shark (ongeloofwaardige gebeurtenissen) en plot armor (de hoofdpersonen zijn altijd veilig). De dramatiek en het intrige van de eerste seizoenen hebben volgens De Boer plaatsgemaakt voor grote veldslagen en spektakel.

"Laten we eerlijk zijn: als wij met duizend man met zwaarden en speren op elkaar af rennen, dan overleven we dat niet. Maar in de laatste seizoenen van Game of Thrones blijven alle belangrijke personages overeind staan. Dat werkt gewoon niet. Het is ongeloofwaardig."

Er zijn uitzonderingen. "Bij de Avengers-films vind ik dat prima, want dat zijn superhelden. Maar in Game of Thrones zijn het mensen zoals jij en ik, van vlees en bloed. Je moet altijd op het puntje van je stoel zitten of iemand het wel of niet gaat overleven. Veel fans hebben nu zoiets van 'het zal wel', en dat hebben de schrijvers aan zichzelf te danken."

Wat ook niet meehelpt, is dat de verwachtingen van de fans torenhoog zijn. "Als je alleen maar tienen scoort, dan voelt een negen aan als een acht of een zeven."

Breaking Bad

Hoe je wel een goed einde voor je serie bedenkt? De Boer noemt Breaking Bad als prominent voorbeeld. "Dat eindigt als een Griekse tragedie. Die hoofdpersoon is door- en door slecht. Je weet dat het verkeerd gaat aflopen. Dat gebeurt ook, zoals het hoort. En daarna is die serie ook echt afgelopen. Je moet op je hoogtepunt stoppen, en niet zoals Dexter (gaat over een seriemoordenaar, red.) nog een zevende en achtste seizoen er aan plakken."

Een vervelende nasmaak aan Game of Thrones overgehouden? Hieronder kun je wellicht een serie vinden die beter afloopt. Wij hebben de IMDb-scores van de 25 best bekeken en afgeronde drama-series op IMDb verzameld. Bekijk hieronder hoe jouw favoriete serie wordt beoordeeld.

Illustratie door Wendy van der Waal

Auteurs

J.V.

Jerry Vermanen

Datajournalist