Het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto ligt stevig onder vuur. In Brussel vond eerder deze maand een hoorzitting plaats over de zogeheten Monsanto Papers. Het gaat om interne e-mails, waaruit blijkt dat het bedrijf studies heeft beïnvloed die kijken naar de veiligheid van glyfosaat, een populaire onkruidverdelger van het bedrijf. Die studies werden ook door de Europese agentschappen gebruikt toen in 2015 de veiligheid van het middel tegen het licht werd gehouden.
Over glyfosaat bestaat al lange tijd discussie. Grote onrust ontstond in 2015 toen het Internationaal Agentschap van Kankeronderzoek (IARC) van de WHO stelde dat het middel ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor mensen. Die conclusie werd nadien weersproken door EFSA en ECHA, twee Europese agentschappen die waken over de veiligheid van voedsel en chemicaliën.
De e-mails van Monsanto laten zien dat het bedrijf al lange tijd kennis heeft van mogelijke gevaren, maar studies die daarop wijzen actief bestrijdt. Zo wilde het bedrijf het gezag van de Wereldgezondheidsorganisatie ondermijnen, nadat de organisatie met haar conclusies over glyfosaat naar buiten was gekomen. Dat schrijven medewerkers in een interne memo.
Uit andere interne stukken van het bedrijf blijkt dat Monsanto nauwe banden onderhield met een Amerikaanse milieuambtenaar. Na overleg met deze ambtenaar werd door het Europees voedselagentschap EFSA een dierstudie geschrapt die zou wijzen op de kankerverwekkendheid van glyfosaat. Voor die keuze zou geen wetenschappelijke onderbouwing zijn, zo stellen critici.
De Europese Unie staat op het punt te beslissen over glyfosaat. Mogelijk vindt al volgende week een stemming plaats in Brussel. De Europese Commissie wil het middel voor de komende 10 jaar op de markt houden. Nederland steunt dat voorstel van de Commissie.
Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met One World, lees daar voor meer informatie
De invloed van Monsanto
De invloed van Monsanto