Chemicaliën in plastic, cosmetica en voeding kunnen de gezondheid ernstig schaden. Wetenschappers zien daarvoor steeds meer bewijs. Ze verstoren de hormoonhuishouding. Deze hormoonverstorende stoffen worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid, kanker, obesitas, en ook ADHD en autisme. Op jaarbasis gaat het naar schatting om 157 miljard euro aan zorgkosten die in de Europese Unie wordt uitgegeven vanwege ziekten veroorzaakt door deze stoffen.

De Nederlandse overheid is echter zeer terughoudend met het aanpakken van hormoonverstoorders. Ook heeft Nederland in Brussel strenge regels tegengewerkt. Waar komt de Nederlandse opstelling vandaan? En welke rol speelt de chemische industrie bij de totstandkoming van het beleid?



Aan het woord komen: Annelies den Boer - medewerker Stichting Tegengif, Majorie van Duursen - hoogleraar Toxicologie, Andreas Kortenkamp - hoogleraar Toxicologie, Bas Eickhout - Europarlementariër GroenLinks, Aldert Piersma - onderzoeker reproductietoxicologie RIVM, Nina Holland - onderzoeker Corporate Europe Observatory



Dit is een reportage van Vincent Harmsen en Berna van Vilsteren.

Hormoonverstorende stoffen en de lobby van de chemie-industrie

hormonen.jpg

Hormonen verstoord

hormonenlobby.jpg

Hormoonverstoorders

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.