‘Elke avond als ik over mijn dochter heen stapte om zelf te gaan slapen dacht ik: waar ben ik mee bezig?’ Maandenlang slaapt de dochter van Sarah Kuiper niet in haar eigen kamer, maar beneden, bij haar moeder. De reden? Zo staat het gezin snel buiten bij een zware aardbeving.

Het herstellen van alle schades door de bevingen in Groningen gaat moeizaam. Maar er moet meer gebeuren in de gasprovincie.Een versterkingsactie moet ervoor zorgen dat alle woningen veilig zijn bij een zware aardbeving. Ook Sarah ontvangt eind 2018 een brief waarin staat dat haar huis vermoedelijk onveilig is en dus versterkt moet worden.Er zijn zorgen over de uitvoering van deze grootschalige operatie.

Wij zijn op zoek naar ervaringsverhalen over de versterkingsactie in Groningen. Moet jouw huis versterkt worden of heb je daar nog geen duidelijkheid over? Of ben je als professional betrokken bij de versterkingsactie? Wij komen graag in contact met je.

Sarah verhuist 12 jaar geleden vanuit de stad Groningen naar Meedhuizen, een dorp in de Gemeente Delfzijl met ruim 400 inwoners. ‘Het is misschien gek, maar ik heb me in eerste instantie nooit heel erg zorgen gemaakt over de bevingen. In 2013 begon ik scheuren te ontdekken, en de schade werd in eerste instantie afgewezen. Maar na een contra-expertise werd toch een causaal verband met de aardbevingen bewezen en heb ik gewoon een vergoeding gekregen om het weer te laten repareren,’ aldus Sarah.

Onveilige situatie

‘Dat mijn woning onveilig zou zijn had ik daarom ook niet verwacht, en kwam als een schok. Eerst hoorde ik van mijn buurvrouw dat het grootste deel van de woningen in het dorp misschien niet een stevige beving zouoverleven, en even later kregen we een brief thuis waarin stond dat onze woning inderdaad op de lijst van mogelijkonveilige huizen stond. Dan schrik je. Je wordt angstig in je eigen huis.’

Maandenlang wachten

Om vast te stellen dat haar woning daadwerkelijk onveilig is en om te bepalen wat er moet gebeuren zou een ingenieur haar huis komen onderzoeken. Maar na de alarmerendebrief moet Sarah maandenlang wachten totdat ze zekerheid heeft. ‘Eerst zouden we in januari horen wat er zou gebeuren maar dat werd maar uitgesteld. Je zit constant in onzekerheid. Soms denk je: het valt vast mee, maar er spookt toch de hele tijd door je hoofd: wat kan er gebeuren?’

Pas twee weken geleden krijgt Sarah duidelijkheid. Een inspecteur onderzoekt haar huis en dat lucht op. ‘Hij wist te vertellen dat het gelukkig meeviel. Alleen wat muren in het achterste gedeelte van het huis moeten verstevigd worden. Het geeft een bevrijdend gevoel. We lopen geen acuut gevaar en moeten ons huis waarschijnlijk niet uit,’ aldus Sarah. Wat er wel moet gebeuren en hoe dat gaat gebeuren horen de bewoners van Meedhuizen waarschijnlijk voor het einde van dit jaar. Wat de status van de woningen in de rest van het dorp is, en of er huizen zijn die misschien afgebroken moeten worden, is nog onduidelijk.

Zorgen over uitvoering

Het onderzoeken en versterken van elke woning in het aardbevingsgebied is geen eenvoudige operatie, en verloopt al jaren traag. In mei presenteerde minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in een kamerbrief een plan van aanpak voor de versterkingsactie, maar dat liet lang op zich wachten.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) liet eerder deze week weten zorgen te hebben over de versterkingsactie. Zij vraagtzich af of het snel genoeg zal gaan. Een voorlichter laat weten: ‘We hebben geadviseerd om de meest risicovolle huizen als eerste aan te pakken omdat nu eenmaal niet alles tegelijk versterkt kan worden. Maar omdat het erg lang duurde voordat er afspraken zijn gemaakt over wie de verantwoordelijkheid draagt voor de verschillende stappen in de uitvoering van de versterkingsoperatie, heeft de uitvoering veel vertraging opgelopen.’

‘Weer een nieuwe commissie’

‘Ook nu zien we dat er weer een nieuwe commissie is opgericht, de Tijdelijke Commissie Versterking (TCV). Dat is een commissie die een besluit gaat nemen over welke huizen een bepaald risicoprofiel hebben. Alleen wij zijn bang dat zo een extra commissie de versterking alleen maar langer laat duren.’

‘Na de beving in Westerwijtwerd in mei wilden wij als toezichthouder op de veiligheid een signaal afgeven. Wij vinden dat de situatie in Groningen een crisissituatie is. De schade-afhandeling en de versterking komen moeizaam op gang. Mensen zitten in stress, hebben gezondheidsklachten en de waarde van hun huizen daalt. Hou daarom de versterking zo simpel mogelijk en zet alle zaken die het nodeloos vertragen opzij. Wat ons betreft hoeft er niet wéér een nieuwe commissie te komen,’ aldus het SodM.

Makers