Schade door gaswinning
Scheuren in muren, deels onbewoonbaar verklaarde huizen en waardevermindering: de schade loopt in de papieren maar compensatie voor gedupeerden verloopt moeizaam. Gedupeerden die zich bij ons gemeld hebben, klagen over de willekeur in de schadeafhandeling.
Ook de versterking van onveilige huizen verloopt traag en moeizaam. Zo'n 27.000 huizen moeten komende jaren worden geïnspecteerd op veiligheid en waar nodig versterkt. Maar nog altijd zitten duizenden Groningers te wachten op de versterking van hun woning.
Niet alleen de enorme traagheid is een probleem. Maar vooral hóe de overheid constant de spelregels verandert, met grote gevolgen voor bewoners. Toen de gaskraan nog ver open was kregen huizen zware versterking. Maar nu de gaskraan dicht gaat, is de kans op gevaarlijke bevingen kleiner en worden huizen dus ook volgens een lichtere norm versterkt. En dat leidt tot onuitlegbare verschillen en tot stress, onbegrip en onmacht bij bewoners. “Wij willen gewoon gelijk behandeld worden. Net als de rest van het dorp", vindt Niels van der Wijk uit Ten Boer.