‘Er zitten nu 2 topziekenhuizen in Den Haag op nog geen 3 kilometer afstand van elkaar en hier in Leidschendam en Voorschoten zit vanaf komend jaar géén spoedeisende eerste hulp (seh) meer en géén huisartsenpost!’ Huisarts Peter Ottengraf uit Leidschendam is kritisch op de onevenwichtige geografische spreiding van de eerste hulpposten in de regio Den Haag. Die situatie ontstaat door de sluiting van de seh in Leidschendam. We spreken Ottengraf voor ons dossier Spoedzorg.

De 2 grote ziekenhuizen in het centrum van Den Haag, het MC Westeinde en het Haga Ziekenhuis, hebben momenteel al drukbezochte seh’s. En die dreigen nog drukker te worden wanneer de seh en de huisartsenpost in het MC Antoniushove in Leidschendam sluit.

Petitie Tweede Kamer

Uit protest tegen de sluiting van de seh en huisartsenpost in MC Antoniushove hebben 54 huisartsen, wethouders uit Leidschendam en Voorschoten, ouderenbond ANBO en vrijwilligers een petitie ingediend bij de Tweede Kamer. De seh in Leidschendam gaat dicht ondanks de protesten. Volgens Ottengraf is door het bestuur van MCH zonder overleg besloten de spoedeisende eerste hulp te sluiten. ‘Ik ben fel tegen sluiting,’ laat hij weten. Maar dat is inmiddels een gelopen race. De sluiting van de seh is weliswaar een jaar uitgesteld, maar is definitief.

De sluiting is het resultaat van de fusie van het MC Antoniushove, het Bronovo/Bavo ziekenhuis en het MC Westeinde in Den Haag. Volgens Ottengraf gaat de seh in Bronovo/Bavo op termijn ook sluiten, al staat dat volgens hem nog niet officieel op papier. Het is volgens de huisarts niet de keuze van de ziekenhuizen zelf om seh’s te sluiten, maar van de zorgverzekeraars. Die vonden dat er teveel seh’s zijn in de regio.

Slechte spreiding seh’s

De beslissing door het MC Antoniushove om juist deze seh te sluiten heeft volgens Ottengraf verstrekkende gevolgen. Patiënten moeten kilometers rijden vanuit Leidschendam en Voorschoten als zij met eigen vervoer naar de seh of huisartsenpost in Den Haag moeten rijden. Het MC Westeinde en het Haga ziekenhuis liggen zeker 30 minuten rijden vanaf Leidschendam en Voorschoten.

‘De slechte geografische spreiding van de eerste hulp is malloot!’

Vooral ouderen zijn daarvan de dupe. Er wonen relatief veel ouderen in Leidschendam en juist zij hebben niet altijd eigen vervoer en moeten bij acute situaties toch naar het centrum van Den Haag zien te komen. ‘Leidschendam is de meest vergrijsde stad van Nederland, maar daar is het bestuur van Medisch Centrum Haaglanden helemaal overheen gewalst,’ vindt hij. Dit is vooral voor de mensen die ’s avonds in Leidschendam en Voorschoten acute zorg nodig hebben een probleem. En taxiritten worden volgens de huisarts niet vergoed door de zorgverzekeraars. ‘Het risico daarvan is dat mensen die geen geld voor de taxi hebben niet meer voor noodzakelijke zorg naar het ziekenhuis gaan,’ aldus de huisarts.

80 Euro voor taxi naar eerste hulp

Mevrouw Duijts, een 84-jarige patiënt van Ottengraf, moest naar het Westeinde ziekenhuis en betaalde daarvoor 80 euro voor de taxirit heen en terug. Zij is een deel van haar been kwijtgeraakt als gevolg van een bacterie en heeft diabetes. Zij woont thuis en redt zich thuis zo goed als het gaat met een rollator. Begin dit jaar had zij een abces en kon daarvoor niet terecht in MC Antoniushove, het ziekenhuis bij haar in de buurt. In eerste instantie kreeg zij het geld voor de taxi niet terug van de ziektekostenverzekering. Later - na indienen van een klacht - kreeg zij bericht dat het toch vergoed werd.

Beddentekort

En dan komt er nog een ander probleem bij: het beddentekort. Ouderen hebben vaak meer zorg nodig dan mantelzorgers kunnen geven. Ouderen die thuis wonen en acute zorg nodig hebben zijn er soms slecht aan toe en het lukt lang niet altijd om een bed te vinden in een ziekenhuis. ‘Als ik patiënten wil insturen naar het ziekenhuis zijn er regelmatig geen bedden en moeten patiënten naar een ander ziekenhuis getransporteerd worden per ambulance.’

Ottengraf wil graag weer een nieuwe huisartsenpost in Leidschendam als oplossing. Ook de gemeente signaleert het probleem en zij wil nu een eigen huisartsenpost beginnen die niet is verbonden aan het ziekenhuis. ‘Absurd en te gek voor woorden dat het nodig is om met geld van de gemeente een huisartsenpost op te zetten. Dat is overheidsgeld!’

Makers