Een medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wordt geïntimideerd op sociale media. De persoon zou volgens het Telegramkanaal Klokkenluiders voor Vrijheid, met bijna 85.000 leden, verantwoordelijk zijn voor het schrijven van een brief aan David Icke. De complotdenker werd gisteren via die brief op de hoogte gesteld dat hij voor een periode van twee jaar Nederland niet mag betreden.

David Icke, die omstreden is omdat hij gelooft dat de mens wordt bestuurd door buitenaardse reptielen, zou aanstaande zondag 6 november spreker zijn bij een demonstratie van Samen voor Nederland in Amsterdam. Gisteren plaatste Icke op zijn Instagrampagina een deel van de brief die hij zou hebben ontvangen van de IND. In die brief staat dat hij voor een periode van twee jaar Nederland en 25 andere Europese landen niet mag aandoen.

Op Telegram begon onmiddellijk de zoektocht naar de auteur van de brief. Hoewel de brief niet met naam ondertekend is, claimt het grootste openbare Telegramkanaal van Nederland; Klokkenluiders voor Vrijheid, de vermeende brievenschrijver te hebben gevonden. Het is onduidelijk of dit inderdaad de bewuste schrijver van de brief is.

Telegrambericht

In een bericht op Telegram wordt de vermeende briefschrijver met naam en toenaam genoemd. “Dus morgen maar even bellen naar de IND en vragen of je even met … mag spreken zodat hij even kan gaan uitleggen wat voor China document hij hier heeft lopen typen”, luidt het bericht op Telegram. Daarbij is een telefoonnummer gevoegd. Op Telegram laat in ieder geval één iemand weten te hebben gebeld met de IND. Zo zegt een Telegramgebruiker: “Ik heb net gebeld met dat telefoonnummer (...) Hij verbrak meteen de verbinding.” De IND wil niet ingaan op het aantal telefoontjes dat binnen zijn gekomen bij de dienst.

Het bericht met de oproep om contact op te nemen met de IND, wordt niet alleen in Klokkenluiders voor Vrijheid gedeeld. Ook het Meldpunt – Acties en Landverraders, waar Pointer al eerder onderzoek naar deed, deelt het bericht. Buiten Telegram verschijnt de naam van de IND-medewerker ook op Twitter.

De IND laat in een reactie aan Pointer weten dat het verder niet inhoudelijk ingaat op de kwestie. Wel zegt een woordvoerder van de dienst: “De veiligheid van onze medewerkers is van het allergrootste belang. Als er signalen zijn dat dit in het geding komt, dan nemen we die zeer serieus.”

In aanloop naar de demonstratie was er al veel commotie rond de komst van Icke. Zo liet de gemeente Amsterdam weten dat de komst van Icke ongewenst was. De beoogde manifestatie op De Dam werd verplaatst naar het Museumplein en er werden drie tegendemonstraties aangekondigd.

Meldpunt

‘Landverraders!’; wie zitten achter de dreigementen en intimidatie?

We volgen het digitale spoor van de Telegram-groep die deze zomer aannemers het leven zuur probeerde te maken.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers