De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen over de toename die zij zien bij separaties in de GGZ. Daarom heeft de IGJ besloten een extra toezichtsronde te houden bij 10 tot 20 GGZ-instellingen in het komende jaar, om te beoordelen wat instellingen doen om het aantal separaties terug te brengen. Dit jaar is er al een toezichtsronde die gericht is op alle vormen van dwang in de GGZ. Dat zegt Marjon Gadella van de IGJ in gesprek met Pointer. 

Toename separaties

Vorige maand publiceerde de IGJ een overzicht van cijfers over separatie en andere dwang in de GGZ in de laatste drie jaar. De cijfers laten een sterke stijging zien in het aantal separaties en de duur ervan. Volgens het overzicht, dat volgens de IGJ overigens slechts ongeveer 75-80% van de instellingen omvat, werden in 2023 patiënten in de GGZ in totaal 3,4 miljoen uur ingesloten, waarvan 832.000 uur in een separeer. Dit betekent dat er op elk willekeurig moment gemiddeld 388 mensen ingesloten zaten, waarvan 95 in een separeer. Het aantal patiënten dat vorig jaar gesepareerd werd, steeg naar 3000.

Dat gaat om een hoger aantal patiënten dan in voorgaande jaren. Maar bij het aantal uur zou er sprake zijn van bijna een verdriedubbeling ten opzichte van twee jaar daarvoor. De urenregistratie geeft echter een vertekend beeld volgens de IGJ. Verschillende instellingen gebruiken verschillende definities voor wanneer iemand wel of niet gesepareerd is. Belangrijker is dat er fouten in de data zitten omdat medewerkers vergeten de separatie administratief af te sluiten.

Personeelstekort

Toch is de trend volgens de IGJ duidelijk: er worden meer patiënten gesepareerd en die separaties duren langer. Als verklaringen wordt door zorgprofessionals aangedragen dat er steeds meer patiënten met complexe problematiek zijn. Daarnaast kent het personeel patiënten minder goed, omdat er mede door het personeelstekort veel wisselingen in personeel zijn. Daardoor kiezen GGZ-medewerkers sneller voor separeren dan wanneer ze door de persoonlijke band met de patiënt escalatie kunnen voorkomen.

In 2016 ondertekenden 12 van de grootste GGZ-instellingen het Dolhuys Manifest. Daarin namen ze zich voor per 2020 te stoppen met separeren. Hoewel enkele instellingen hierin zijn geslaagd, blijkt uit de cijfers dat jaarlijks nog steeds 3000 mensen in een separeer verblijven. Daarnaast worden 5800 mensen op andere plekken ingesloten, zoals de eigen kamer of een Extra Beveiligde Kamer.

Patiëntenorganisatie MIND is een petitie ‘Stop eenzame opsluiting’ begonnen om separeren bij wet te verbieden.

Kijk hieronder de Pointer uitzending 'Gedwongen opsluiting' terug, over de vraag waarom we nog steeds separeren.

Header aflevering GGZ
25 min 12 s

In 2016 sloten twaalf van de grootste instellingen in de ggz een akkoord om per 2020 te stoppen met separeren, het gedwongen eenzaam opsluiten van patiënten in een afgezonderde ruimte. De meeste van deze organisaties separeren nog dagelijks mensen. Volgens nieuwe cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is separeren zelfs sterk toegenomen. Maar hoe betrouwbaar zijn die cijfers? Patiënten en naasten van de Kliniek en het Centrum Intensieve Behandeling vertellen over de trauma's die soms maandenlange eenzame opsluiting veroorzaakten. Gaat menswaardige zorg wel samen met eenzame opsluiting?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.