Met onze drukke levensstijl schiet seks er nog weleens bij in. Daardoor zijn natuurlijke libido-boosters steeds populairder op sociale media. Vanuit alle windstreken slepen drogisterijen plantaardige bestanddelen aan die het libido een handje zouden helpen. Komen ze die beloftes na, of zijn er betere opties om je zin in seks te verhogen? Pointer Checkt zoekt het uit.
De term libido kennen we waarschijnlijk allemaal, maar wat betekent het eigenlijk? Het verwijst naar je seksuele behoefte of geslachtsdrift. In het dagelijks leven zeggen we vaak dat iemand een hoog of laag libido heeft, maar dat idee blijkt achterhaald. "Je hebt geen bak aan zin die zich vult en overstroomt,” zegt seksuoloog Erik van Beek. “Hoe gevoelig je bent voor bepaalde prikkels en hoe snel je opgewonden raakt, verschilt per persoon. Negatieve seksuele ervaringen verminderen de motivatie, terwijl plezierige ervaringen juist een belofte voor de toekomst geven.” Kortom, je ‘libido’ is niet constant en verandert door je leven heen.
Sommigen zien periodes met minder zin in seks als een probleem, en dat verklaart de populariteit van middeltjes die beloven dit op te lossen. Plantaardige producten, zoals Maca, Mucuna Pruriens en Shilajit, komen vaak uit verre gebieden zoals de Himalaya of de Andes en claimen je libido te verhogen.
Maca
Maca komt online het vaakst voorbij. Influencer en presentator Monica Geuze – met miljoenen volgers online – zweert bij het goedje. “Ik voelde letterlijk meer seksuele energie door mijn lijf stromen”, zegt ze in haar veelbesproken podcast Geuze & Gorgels. Maca is een wortel uit het Andesgebergte in Peru en zou een libido- en energieverhogende werking hebben. “Het middel zou een kick moeten geven”, zegt Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie.
Wat zegt de wetenschap? Witkamp is sceptisch over de werking van de wortel. “Er zijn wel studies gedaan in het algemeen waar een aantal dingen worden gescoord. Dan zie je die scores wel omhooggaan, maar wat je ook heel vaak ziet is dat die studies niet placebo gecontroleerd zijn, of dat het op heel weinig mensen is getest.”
Macapoeder als supplement gebruiken is volgens de hoogleraar dus overbodig. “Als maca al een kick zou geven, dan zou een kop koffie je ook meer zin in seks kunnen geven". Volgens hem kun je de kosten daarom beter besparen. “Het onderzoek naar Maca is erg dun. Het kan een placebo-effect geven, maar meer ook niet.”
‘Hinderlijke seksuele neigingen’
Bij Mucuna Pruriens speelt er iets anders. Deze ‘Fluweelboon’ groeit in India en Zuid-China en heeft de werkende stof levodopa, een stofje dat dopamine aanmaakt. Levodopa schrijven artsen ook voor aan mensen met de ziekte van Parkinson om hun lage dopaminelevel te ondersteunen. De werkende stof zou het ‘gezonde libido’ moeten verhogen en het erectievermogen verbeteren. Wat blijkt? Eén op de duizend patiënten ervaart ‘hinderlijk seksuele neigingen’ als bijwerking van het medicijn. Bovendien zou gebruik van dit middel kunnen leiden tot lever- of nierproblemen of psychische klachten. Dat meldt het RIVM in een recent artikel op hun website.
Of bijwerkingen optreden hangt af van dosering, die in sommige supplementen erg laag is”, zegt Witkamp over het middel. “Aan de ene kant is dat goed, want het levert ook minder bijwerkingen op. Aan de andere kant kun je denken dat ze de kluit belazeren, want die consument denkt: ‘Hé, Mucuna Pruriens, dat ken ik’. Maar het zit er dus heel weinig in.”
Als derde zien we online regelmatig veelbelovende gezondheidsvoordelen van Shilajit voorbijkomen. Dit middel, een zwarte plakkerige substantie afkomstig uit het Himalaya-gebergte, zou door de werkzame stof fulvinezuur een positieve invloed op het libido hebben. Toch blijkt het ook hier ook aan goed onderzoek te ontbreken. “Er zijn maar een paar studies gedaan, die zijn gesponsord door het bedrijfsleven en uitgevoerd op kleine groepen mensen. Dus als er al iets van een effect is, dan zal dat voor een groot deel liggen aan het placebo-effect.”
Placebo
En dat placebo-effect is volgens Witkamp vaak hetgeen waar deze middelen hun successen vandaan halen. “Juist bij aandoeningen waar een gevoelscomponent speelt, is een placebo effectief. Als het gaat om een stemming, een gevoel, zoals bij de zin in seks, dan geldt: als je gelooft dat iets werkt, dan werkt het ook.”
Als de werking van die middelen op wankele voeten staat, waarom is het dan tóch verleidelijk om met die middelen aan de haal te gaan? Dat is voor seksuoloog Van Beek geen verrassing. “Mannen zijn vaak op zoek naar een ‘quick fix’, die willen helemaal niet dieper op de werkelijke problemen induiken”, vertelt hij. Van Beek ziet dit vaak terug bij mannen in zijn praktijk. “Ze willen even een middeltje van buitenaf en dan zit het wel weer goed, maar zo werkt het vaak niet.”
Het alternatief
Hij vertelt dat mensen met minder zin in seks het daarom over een andere boeg moeten gooien. “Behoefte aan seks is een wisselwerking tussen lichaam en geest. Tegen jezelf zeggen dat je moet ophouden met piekeren werkt niet, maar leren waar je spanning vasthoudt kan wel enorm helpen.”
Naast seksuoloog is Van Beek ook relatietherapeut. In deze sessies ziet hij regelmatig dat drukke levens niet bevorderend zijn voor het seksleven. “Alles in onze levens heeft nut, is belangrijk en moet gepland worden. Behalve seks. En als dat stelselmatig in de verdrukking komt, dan ga je het ook lastiger vinden om elkaar weer te vinden”. Daarom geeft hij regelmatig dezelfde tip aan koppels die hier moeite mee hebben. “Het gaat een beetje tegen de principes van veel mensen in, maar zet seks gewoon in de agenda.”
Bekijk hieronder de hele aflevering van Pointer Checkt over middelen die je libido een boost zouden geven: