Staatssecretaris Karremans (VVD) van Jeugd, Preventie en Sport erkent dat gemeenten hun data in de jeugdzorg niet altijd op orde hebben. Hierdoor weten ze vaak niet op welke locatie uithuisgeplaatste kinderen verblijven. Dat antwoordt Karremans op Kamervragen naar aanleiding van het onderzoek van Pointer en Follow the Money naar misstanden in de jeugdzorgsector.
“Het is bekend dat niet alle gemeenten hun data op orde hebben”, erkent Karremans in zijn antwoorden op de gestelde Kamervragen. Er wordt daarom de komende tijd ingezet op beter inzicht in waar de jongeren precies terecht komen, laat hij weten. Toch legt de staatssecretaris dit gebrek vooral bij de gemeenten neer. “Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het op orde krijgen en inzichtelijk maken van hun data”, geeft hij aan.
Jeugdzorg uit het zicht
Kinderen in de jeugdzorg moeten volgens het overheidsbeleid zoveel mogelijk worden geplaatst op locaties in of nabij hun eigen woonplaats. Toch gaat dit in veel gevallen mis, blijkt uit onderzoek van Pointer en Follow the Money. Gemeenten sluiten contracten af met jeugdzorgbedrijven, maar hebben niet altijd zicht op welke locatie van de aanbieder kinderen in de jeugdzorg verblijven. In crisissituaties is er niet altijd opvang beschikbaar in de regio.
Dat kinderen vaak ver buiten hun woonplaats terechtkomen, is volgens Karremans geen goede situatie. Toch is het volgens de staatssecretaris niet altijd te voorkomen. “Kinderen kunnen buiten de regio geplaatst worden, als in de regio zelf passende hulp ontbreekt. Plaatsingen buiten de eigen regio zijn onwenselijk, tenzij dat om zorginhoudelijke en of veiligheidsredenen noodzakelijk is,” laat hij in zijn antwoorden op de Kamervragen weten.
Incidenten Hoenderloo-terrein
Eerder berichtten Pointer en Follow the Money over de specifieke problemen rondom het Veluwse Hoenderloo-terrein. Ook hier komen kinderen terecht die niet in hun eigen woonplaats terecht kunnen. Op dit terrein zitten zo’n dertien zorginstellingen, die de grote jeugdzorginstelling Pluryn sinds 2020 hebben vervangen. Sindsdien vinden er regelmatig incidenten met jeugdzorgjongeren plaats en zorgt dit voor problemen in het dorp. Ook wordt getwijfeld over de kwaliteit van de nieuwe zorgbedrijven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft inmiddels 32 meldingen ontvangen over zorgbedrijven op het Hoenderlooterrein. Karremans was eerder niet op de hoogte van de situatie in deze zorginstellingen.
Om de zorgen van bewoners in Hoenderloo weg te nemen, is door de gemeente Apeldoorn een platform opgezet. In dit platform zitten naast buurtbewoners en de wijkagent ook zorgaanbieders van het Hoenderlooterrein. “Het is belangrijk dat de lijnen tussen de verschillende partijen in het gebied kort zijn en er snel ingegrepen kan worden,” geeft staatssecretaris Karremans in zijn reactie aan. “Het positieve effect van het oprichten van een platform met betrokken partijen, waaronder zorgaanbieders en vertegenwoordigers van bewoners, onderstreept dat.”