Internationaal onderzoek schietincident Grieks-Turkse grens genomineerd voor De Tegel

Ook ons onderzoek naar de dood van Muhammed Gulzar is genomineerd voor De Tegel! Het onderzoek ‘Dood aan de grens’ is genomineerd in de categorie ‘Buitenland’. Samen met Lighthouse Reports, Forensic Architecture, Der Spiegel, Belligcat en Sky News maakten we een reconstructie van het schietincident aan de Turks-Griekse grens, waarbij een Pakistaanse immigrant om het leven kwam.

Op 4 maart 2020 wordt een Pakistaanse migrant doodgeschoten bij de grensovergang tussen Turkije en Griekenland. Hij is niet de enige aanwezige die onder vuur wordt genomen; zes andere mensen raken gewond. Er wordt geschoten, maar door wie? Wat gebeurde er precies op die vierde dag van maart? Wie zijn er verantwoordelijk voor de dood van de migrant? Bekijk hier onze uitzending, of lees ons achtergrondartikel over dit onderzoek.

Na onze uitzending stuurde Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) met 104 andere Europarlementariërs een brief naar de Europese Commissie, om opheldering te vragen en om een onderzoek naar het incident te eisen. De Griekse minister van Burgerbescherming, EU-grenspolitie Frontex en Eurocommissarissen Margarítis Schinás (Migratie) en Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) moeten verantwoording afleggen aan de LIBE-commissie van het Europees Parlement, dat verantwoordelijk is voor de bescherming van de burgerlijke vrijheden en mensenrechten.