De afgelopen maanden horen we steeds vaker verontruste geluiden over hele dure geneesmiddelen. Die medicijnen zijn zo duur omdat ze voor een kleine groep patiënten zijn en de farmaceutische bedrijven misbruik maken van hun positie. Minister Bruins van Medische Zorg denkt dat de oplossing voor die (te) dure geneesmiddelen, magistrale bereiding is. Magistrale bereiding is het maken van geneesmiddelen door de apotheker zelf. Uit de Reporter Radio uitzending Dropwater en cannabisolie van oktober 2017 bleek dat er nog maar heel weinig apothekers zijn die zelf ‘pillen draaien’. Van de 2000 apotheken in Nederland hebben er nog 300 een bereidingsruimte en vijftig tot honderd daarvan gebruiken die ook nog. De reden is dat de faciliteiten, onder andere de bereidingsruimte en het bereidings personeel het zelf maken van medicijnen erg duur maakt. Het is ook moeilijk om apothekersassistenten te vinden omdat bereiden een keuzevak is geworden. Bovendien is de vergoeding voor de apotheker van de zorgverzekeringen voor magistraal bereide medicijnen niet kostendekkend. De geneesmiddelen die de minister veel te duur vindt, zijn ingewikkelde medicijnen die pas na een verplicht ontwikkeltraject met kostbare testen en hoge eisen voor registratie op de markt te komen. Is magistrale bereiding wel de oplossing voor (te) dure geneesmiddelen?Te gast: Marcel Bouvy, apotheker en hoogleraar farmaceutische wetenschappen verbonden aan de Universiteit Utrecht.Meer uitzendingen en artikelen over geneesmiddelen: klik op 'dossiers' in het menu rechts op deze pagina.

Is magistrale bereiding de oplossing voor te dure geneesmiddelen?

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.