Geneesmiddelen

De afgelopen jaren (sinds 2013) zijn er steeds vaker tekorten aan medicijnen. Mensen vissen bij de apotheek achter het net en krijgen een vervangend middel. Ze moeten wisselen of bijbetalen. Pointer onderzoekt waarom de tekorten nog steeds oplopen.

Van alle geneesmiddelen die we gebruiken is 80 procent een goedkoop generiek medicijn, zoals bloeddrukverlagers of antibiotica. Generiek betekent dat het een medicijn is waarop geen patent meer rust waardoor het betaalbaar is. Omdat we zoveel van deze generieke middelen gebruiken, komt de massaproductie uit landen waar lonen minder hoog zijn en regels minder streng. Met als gevolg dat als er in China of India problemen zijn (bijvoorbeeld door een gebrek aan grondstoffen), er geneesmiddeltekorten ontstaan. 

Meer over dit onderzoek

Hulpmiddelen
| Radio-uitzending

Medische hulpmiddelen mogelijk sneller geleverd

Wijkverpleegkundigen lopen tegen veel bureaucratie aan bij het bestellen van medische hulpmiddelen. Maar zorgverzekeraar VGZ voert in 2024 nieuw beleid uit.

Antibiotica
| Radio-uitzending

Stop antibioticaresistentie

Een long- of blaasontsteking krijg je door een bacterie. Meestal lost een antibioticakuur het probleem op. Maar als je het te vaak gebruikt werkt het geneesmiddel niet meer.

Ozempic
| Radio-uitzending

Diabetesmedicijn om af te vallen?

Als influencers op sociale media losgaan op diabetesmiddel Ozempic als afslankmiddel ontstaat er een tekort voor diabetespatiënten. Wat zijn hier de gevolgen van?

Ozempic
| Nieuws

Cosmetische klinieken overtreden reclameregels bij aanprijzen afslankmedicatie

Uit onderzoek van Pointer blijkt dat er minstens 11 instellingen zijn die via hun online kanalen een verkeerd beeld geven over het volgen van een traject met afvalmedicatie.

Ozempic
| Artikel

Door run op diabetesmiddel om af te vallen krijgt Gea dit niet meer voor haar ziekte

Gea moet noodgedwongen van medicijn wisselen omdat er een groot tekort is aan het diabetesmedicijn Ozempic.

Geneesmiddelen bij de supermakt
| Radio-uitzending

Pittige pijnstillers binnenkort toch verkrijgbaar bij de super- en bouwmarkten

Sommige medicijnen kun je beter niet tegelijkertijd gebruiken. Daarom zijn ze alleen te koop bij de apotheek en drogist zodat je uitleg kunt krijgen.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Onderzoeksfase

Heb je een ervaring of tip met betrekking tot dit onderwerp? Laat het ons weten.

Deel jouw verhaal

Makers