Geneesmiddelen

De afgelopen jaren (sinds 2013) zijn er steeds vaker tekorten aan medicijnen. Mensen vissen bij de apotheek achter het net en krijgen een vervangend middel. Ze moeten wisselen of bijbetalen. Pointer onderzoekt waarom de tekorten nog steeds oplopen.

Van alle geneesmiddelen die we gebruiken is 80 procent een goedkoop generiek medicijn, zoals bloeddrukverlagers of antibiotica. Generiek betekent dat het een medicijn is waarop geen patent meer rust waardoor het betaalbaar is. Omdat we zoveel van deze generieke middelen gebruiken, komt de massaproductie uit landen waar lonen minder hoog zijn en regels minder streng. Met als gevolg dat als er in China of India problemen zijn (bijvoorbeeld door een gebrek aan grondstoffen), er geneesmiddeltekorten ontstaan. 

Meer over dit onderzoek

MDMA
| Achtergrond

Staatscommissie: Kabinet moet het aanbod van 'onbekwame therapeuten' die psychedelica toepassen indammen

Het komende kabinet moet volgens de staatscommissie MDMA harder optreden tegen therapeuten die nu al psychedelische behandelingen aanbieden.

Boudewijn belandde in een diep dal na drugstherapie
| Artikel

Boudewijn hoopte op beterschap maar belandde in een diep dal na drugstherapie

Boudewijn ondergaat in 2023 een psychedelische ceremonie tegen zijn depressieve gevoelens en belandt in een ‘bad trip’. Tot maanden na de ceremonie houdt hij klachten.

Psychedelische Therapie
| Nieuws

Experts uiten grote zorgen om ‘wilde westen’ aan drugstherapieën

Online schieten aanbieders van psychedelische therapie als paddenstoelen uit de grond. Zij omzeilen de wet door in het grijze gebied van de alternatieve geneeskunde te...

Hulpmiddelen
| Radio-uitzending

Medische hulpmiddelen mogelijk sneller geleverd

Wijkverpleegkundigen lopen tegen veel bureaucratie aan bij het bestellen van medische hulpmiddelen. Maar zorgverzekeraar VGZ voert in 2024 nieuw beleid uit.

Antibiotica
| Radio-uitzending

Stop antibioticaresistentie

Een long- of blaasontsteking krijg je door een bacterie. Meestal lost een antibioticakuur het probleem op. Maar als je het te vaak gebruikt werkt het geneesmiddel niet meer.

Ozempic
| Radio-uitzending

Diabetesmedicijn om af te vallen?

Als influencers op sociale media losgaan op diabetesmiddel Ozempic als afslankmiddel ontstaat er een tekort voor diabetespatiënten. Wat zijn hier de gevolgen van?

Verkenning Research Opnames Uitzending

Onderzoeksfase

Heb je een ervaring of tip met betrekking tot dit onderwerp? Laat het ons weten.

Deel jouw verhaal

Makers