‘We zijn met z’n allen verleerd hoe we een vuurtje moeten stoken. Er zou al veel burenoverlast mee verholpen kunnen worden als dat wel goed gebeurt,’ zegt Bart Leenders van het sfeerverwarmingsgilde, in reactie op alle klachten over houtrookoverlast. Nat hout, de kachel smoren, te grote kachels in een te kleine kamer. Allemaal zaken waardoor de rookontwikkeling te groot wordt en buren ernstige overlast kunnen ervaren.

‘Ook voor ons is het slecht dat er nu zoveel klachten ontstaan over de houtkachel. We moeten mensen veel meer voorlichten over hoe ze moeten stoken.’ Leenders laat ons zien hoe je een kachel het beste aan kan steken met de juiste stooktechniek. Hij gebruikte de Zwitserse methode. Het hout goed stapelen en niet van onderaf het vuurtje aanmaken maar het vuur laten inzakken van bovenaf.

Stooktechniek

Een slechte stooktechniek is volgens Leenders niet de enige reden dat er zoveel overlast is. ‘We hebben de overheid een paar jaar geleden al gewaarschuwd toen ze het keurmerk voor kachels afschaften. Terwijl in de landen om ons heen de eisen voor kachels wel steeds strenger worden. Nederland is nu een dumpplek geworden voor kachels van slechte kwaliteit, die dus ook nog eens vervuilender zijn.’ Hij is dan ook niet verbaasd dat mensen klagen. 'Voor weinig geld heb je bij de bouwmarkt een goedkoop kacheltje waarmee je de buurman enorme overlast kunt bezorgen. Dat is volgens mij niet wat we moeten willen.’

Rekening houden

Leenders vindt dat je altijd rekening moet houden met je buren. Vooral als je in een dicht opeengepakte woonwijk woont. Als het windstil en mistig weer is, blijft de rook in zo’n woonwijk hangen. ‘Natuurlijk, ook met de beste stooktechniek en het juiste hout blijft er altijd rook en geur uit de kachelpijp komen. Maar ik denk als je een goede kachel hebt het zo rookloos kan dat het voor de buren zeker aanvaardbaar is. Hout is een natuurproduct, het brengt de oermens in ons naar boven. Maar het lijkt wel alsof we de kennis kwijt zijn.’

Makers