De ontwikkeling van kinderen in het speciaal onderwijs wordt geremd door de onrust in het leerlingenvervoer. Dat stelt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in onze uitzending over de problemen in het leerlingenvervoer.
Kinderen zijn soms uren onderweg, zitten in volle busjes en komen daardoor vaak overprikkeld en moe aan op school. Ook krijgen ze te maken met veel wisselende chauffeurs, die meestal niet pedagogisch onderlegd zijn. “Eigenlijk kom ik vrijwel alleen maar zaken tegen waar het vervoer zo slecht is voor de ontwikkeling van het kind, dat ze op school niet meer kunnen presteren”, zegt Kalverboer over de klachten die ze maandelijks van ouders ontvangt.
De Kinderombudsvrouw wil daarom dat er vaker begeleiding komt op de bus, zodat er meer rust ontstaat en de chauffeur beter op de weg kan letten. Op die manier hoopt Kalverboer dat kinderen uitgerust aan hun schooldag kunnen beginnen.
In Nederland maken 70.000 kinderen gebruik van het leerlingenvervoer. Niet op alle ritten is extra begeleiding nodig, denkt Kalverboer. “Maar als de groep te groot is, of als de samenstelling van kinderen niet helemaal goed samengaat, dan moet er gewoon iemand in de bus zitten die zich niet met het verkeer bezighoudt, maar met de kinderen.” Het is aan gemeenten die het leerlingenvervoer organiseren om hierover te overleggen met ouders.
Op dit moment wordt in de uitvoering van het leerlingenvervoer volgens de Kinderombudsvrouw te weinig rekening gehouden met het belang van het kind. “Nu wordt er toch heel veel gekeken naar hoe het zo goedkoop en efficiënt mogelijk kan.”
Kosten
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat niet afwijzend tegenover het plan van Kalverboer. Ze laten weten binnenkort met de minister te bespreken wat er nodig is om de kwaliteit van het leerlingenvervoer te verbeteren. Het vaker inzetten van begeleiding zou daaraan bij kunnen dragen, ziet ook de VNG. “Voorwaarde daarbij is dat gemeenten ook de middelen ontvangen om de kosten die deze oplossing met zich meebrengt te dragen”, mailt een woordvoerder.
“Op korte termijn kost het extra geld,” bevestigt Kalverboer, “maar als je je realiseert dat kinderen dan beter onderwijs kunnen volgen, wat ze nu vaak niet goed kunnen, dan levert het veel meer geld op dan het kost.”
Het interview met de Kinderombudsvrouw is op zondag 15 mei om 22.10 uur te zien in Pointer op NPO2.