De MBO Raad roept studenten, werkgevers en instanties op om voorzichtig te zijn met commerciële opleidingsinstellingen zonder betrouwbaar keurmerk. Dat zegt voorzitter Frank van Hout van de MBO Raad in reactie op een reportage van Reporter Radio. Daarin vertellen studenten dat zij gedupeerd zijn door een bedrijf dat niet-erkende beroepsopleidingen en cursussen aanbiedt in de zorg. Zij moesten soms duizenden euro’s betalen zonder ooit een diploma te behalen. Tientallen mensen kwamen via het UWV in aanraking met het bedrijf.

Het gaat om het Rotterdamse Quadrant Trainingen en Cursussen. Betrokkenen vertellen dat de kwaliteit van de lessen bij het bedrijf onvoldoende is, dat er niet-bevoegde docenten voor de klas staan en dat examens steeds worden uitgesteld. Veel studenten hebben daardoor nooit een diploma behaald maar betaalden wel forse bedragen voor de lessen. Tijdens hun opleiding werkten sommige studenten ook in het thuiszorgbedrijf van dezelfde eigenaar, Quadrant Zorg. Daar zouden zij zorgtaken moeten uitvoeren zonder daar bekwaam in te zijn, zoals het verplegen van allerlei soorten wonden.

Luister hier naar de reportage van Reporter Radio

Geen toezicht

Er is in Nederland geen toezicht op de kwaliteit van private opleidingen die niet zijn verbonden aan een erkende school of brancheorganisatie. "Wij kunnen niemand verbieden om opleidingen aan te bieden, dat is een vrije markt in Nederland", zegt Van Hout. De MBO Raad doet daarom een oproep aan studenten, werkgevers en organisaties als het UWV om goed op te letten op keurmerken voor zij met zo’n aanbieder in zee gaan. Als een opleider geen keurmerk heeft zoals dat van de NRTO, de brancheorganisatie van private opleiders, raadt MBO Raad samenwerking af: "Ik zou zeggen: doe het niet", zegt Van Hout.

Wij kunnen niemand verbieden om opleidingen aan te bieden, dat is een vrije markt in Nederland

Frank van Hout, waarnemend voorzitter MBO Raad

Veel werkzoekenden kwamen via het UWV terecht bij Quadrant. In totaal hebben 85 mensen via een 'scholingsvoucher' van het UWV een opleiding of cursus bij het bedrijf gevolgd. Dat is een vergoeding van maximaal 2.500 euro voor de kosten van een opleiding. Het UWV organiseerde daarover voorlichtingsbijeenkomsten op het kantoor van Quadrant. “Het verrast mij dat het UWV hier een actieve rol in heeft gespeeld en wij zullen met ze gaan bekijken hoe dat gebeurt”, zegt voorzitter Van Hout van de MBO Raad.

UWV-directeur Tof Thissen reageert op de uitzending

UWV neemt signalen serieus

UWV laat weten de signalen serieus te nemen en is in gesprek met Quadrant om opheldering te vragen. Quadrant heeft aan het UWV aangegeven sinds 31 juli 2019 geen opleidingen meer te geven. Daarop is het contract met de opleider per direct beëindigd. UWV roept instanties op om veronderstelde misstanden bij samenwerkingspartijen meteen te melden zodat zij daarop kunnen acteren.

Eerder werkte Quadrant samen met mbo-scholen zodat studenten een erkend diploma konden behalen. Na zorgen van de scholen over de kwaliteit van het onderwijs bij Quadrant en vragen van de Onderwijsinspectie stopten die samenwerkingen per oktober 2018.

Quadrant wil niet reageren in de uitzending van Reporter Radio en heeft besloten geen antwoord te geven op onze vragen.



De uitzending van Reporter Radio over de vermeende misstanden bij Quadrant op zondag 23 februari om 19.00 uur op NPO Radio1. In de uitzending een interview met UWV-directeur Tof Thissen over de casus.

Leerlingen aan het lijntje

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.