Toegegeven: wij bij De Monitor zijn stadse mensen. En dat merken we als we een stal binnenstappen. Dan schrikken we. Een kippenhok met DUIZENDEN kippen, zijn dit nu scharrelkippen?! Het is dan ook een vraag die ons bezighoudt sinds we ons verdiepen in ons dossier Megastallen: moet het allemaal zo grootschalig en zelfs industrieel, of kunnen we ook toe met veel minder kippen die vrolijk buiten scharrelen?

Als je dan met je romantische ideeën zo’n stal inloopt, helpt het niet als die beesten massaal in je voeten beginnen te pikken, zoals onze presentator Teun van de Keuken overkwam. Hij interviewt Eric Hubers, woordvoerder pluimvee van Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland, in een scharrelschuur met duizenden rondfladderende kippen.

Framing

Hubers helpt ons snel uit onze droom over de kippetjes op het erf. ‘Mensen leefden vroeger ook in het oerwoud met een knuppel. Alles verandert.’ Volgens hem zijn wij het slachtoffer van ‘framing’. ‘Als kinderen hun eerste boekje krijgen lopen er wat kippen op het erf, maar daar kun je zeker de wereld niet van voeden en ook de Nederlandse bevolking niet.’

Hubers pleit er daarom voor om geen Ot en Sien-tafereeltjes meer af te beelden in kinderboeken, maar kinderen een realistisch beeld van de werkelijkheid mee te geven. En daar mag zijn stal best symbool voor staan.

Makers