Boswachter Jeroen Buunen uit Twente wil netten en touwen gaan inzetten tegen illegale crossers in zijn bos.  De wildcrossers verstoren de natuur en Buunen krijgt klachten van andere recreanten. “Het is wachten tot het een keer goed misgaat.” Wij willen weten wat jouw ervaringen zijn in de natuur. Leidt de drukte in het bos tot problemen? Reageer via het tipformulier

Crossers (gemotoriseerde voertuigen) mogen niet in beschermd natuurgebied komen, maar doen dit wel. Naast de impact van de herrie van de motoren op de natuur, maakt Buunen zich ook zorgen om de veiligheid van andere recreanten. “Gevaarlijke situaties ontstaan vooral als de wind verkeerd staat, dan hoor je ze niet. Stel, jij zit op een paard of wandelt met kleine kinderen en er komen drie motoren om de hoek, dan kan het een keer goed misgaan.” Op dit moment lukt het de boswachter van Staatsbosbeheer niet om te handhaven. Meestal racen de crossers gewoon weg en laten ze zich niet stoppen. Zijn collega’s in Drenthe, Gelderland, Overijssel en Limburg maken hetzelfde mee.

Controle met netten

Buunen en collega’s willen nu netten en touwen gaan inzetten bij controles. Die methode is al een paar jaar succesvol in Brabant. Op plekken waar veel wildcrossers komen, wordt een voorbijrijdende crosser tot stoppen gemaand. Vervolgens trekt het controleteam voor en achter de crosser touwen strak met afzetlintjes. Eventuele vluchtwegen links of rechts het bos in worden afgesloten met netten. De crosser krijgt een proces-verbaal, de boete kan oplopen tot 1000 euro.

De toegenomen drukte baart Buunen zorgen. “Op mooie dagen in het voor- of najaar is het soms drukker in het bos dan in de dorpskern.” Naast de implicaties voor de natuur, ontstaan er volgens Buunen ook veel conflicten. “Wij proberen de soortgroepen uit elkaar te houden. Dat gaat niet altijd goed namelijk. De ene recreant wil rust en stilte, die wil een zwarte specht of een ree zien. De mountainbiker wil vlot door een circuitje heen. En ook de ruiter en de mountainbiker gaan weer niet samen.”

'Net kleine kinderen'

Als Buunen en collega’s mensen aanspreken dan wijzen die vaak met de vinger naar de ander. De mountainbiker die op het ruiterpad rijdt, zegt dat de ruiters ook op hun mountainbikepaden komen. Buunen: “Het zijn net kleine kinderen.” Ook krijgt hij signalen dat mensen het heft in eigen handen willen nemen, bijvoorbeeld tegen de crossers. “‘Ik sla ze zelf wel een keer met een stuk hout van de motor af.’ Ja, dat wil je natuurlijk niet. We moeten het dus gaan aanpakken”, aldus Buunen. “We zijn een klein landje met 17 miljoen mensen en wensen, en dat is soms lastig.”

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.