Sinds 1 januari is een nieuwe dwangopname wet van kracht voor mensen die door een psychische stoornis een gevaar zijn voor zichzelf of voor anderen: De Wet verplichte GGZ. Die wet vervangt de oude BOPZ: De wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen. Aan de nieuwe wet is meer dat 10 jaar gesleuteld. Op papier heeft de betrokkene meer inspraak over de behandeling, maar er is ook veel kritiek: te bureaucratisch en te ingewikkeld. Diverse partijen, een GGZ instelling, burgemeester of buren kunnen onder de nieuwe wet een zogenaamde Zorgmachtiging aanvragen voor problematische, kwetsbare of overlast gevende mensen, die vervolgens door de rechter wordt getoetst. De wet lijkt te passen in de tijdgeest waarbij steeds minder ruimte lijkt te zijn voor kwetsbare mensen. Een reportage van Willem de Haan en in de studio geneesheer directeur Arnoud Jansen van de GGZ instelling Dimence.

Nieuwe wet GGZ: Van hulpverlener tot aanklager

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.