Bouwen in beschermde natuur

Evenementen midden in een beschermd natuurgebied bij Radio Kootwijk. Riante villa’s op de Veluwe vlak naast een beschermd Natura2000-gebied waar dassen en steenuilen leven. Een groot hotel met lodges gepland pal naast Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Ondanks strenge natuurwetgeving staat de natuur aan alle kanten onder druk door woningbouw, recreatie en andere (bouw)activiteiten. Dit terwijl er de komende jaren juist natuur bij moet komen. In het Natuurpact tussen het Rijk en provincies is afgesproken om 80.000 hectare nieuwe natuur in te richten in de periode van 2011 tot 2027. Hoe kan het dat we in of vlakbij natuurgebieden bouwen, terwijl we die ook moeten beschermen? En wordt die natuur wel voldoende gecompenseerd?

Heb je tips over bouwen in of nabij beschermde natuur?

Wonen of recreëren midden in de natuur. Wie wil dat nou niet? Maar moeten we de natuur niet juist beschermen tegen de komst van (vakantie)woningen, hotels en andere (bouw)activiteiten? Heb je tips? Meld je dan bij ons.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Meer over dit onderzoek

Mountainbikepark Mook

Limburgers in opstand tegen fietspark: 'Ze poepen hier in de bosjes’ 

Mountainbikers uit verre oorden trekken naar het Limburgse Mook, waar de gemeente een populair fietspark opende. Maar omwonenden komen in opstand. Mag dit wel?

Wim Kuijken

Interview met Wim Kuijken

Wel of niet bouwen in het Groene Hart? Oud-deltacommissaris Wim Kuijken moest dat uitzoeken voor het Rijk, en schreef in zijn advies zijn 'persoonlijke opvatting'.

Boer André van Stralen

Wooncrisis: al 20 jaar aast iedereen op de grond van boer André

In het Groene Hart bij Alphen aan den Rijn willen ontwikkelaars een megawijk bouwen. In een reconstructie zoeken we uit wat hier achter zit, gaat het om geld of om woningnood?

Bouwen in het weiland
| Uitzending

Waar gaan we bouwen?

Alphen aan den Rijn wil een megawijk in het Groene Hart. De provincie weigert, maar zelfs minister Hugo de Jonge is voor de bouw. Waarom willen ze juist hier die huizen?

Bouwen in Oostvaardersplassen

Opbrengst na verkiezingen: in deze weilanden komen huizen

De woningnood dwingt partijen kleur te kiezen. PVV en FVD zijn vaak tegen bouwen in het groen, PvdA vaak voor en zelfs GroenLinks is in Utrecht neutraal.

Makers