Bouwen in beschermde natuur

Evenementen midden in een beschermd natuurgebied bij Radio Kootwijk. Riante villa’s op de Veluwe vlak naast een beschermd Natura2000-gebied waar dassen en steenuilen leven. Een groot hotel met lodges gepland pal naast Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Ondanks strenge natuurwetgeving staat de natuur aan alle kanten onder druk door woningbouw, recreatie en andere (bouw)activiteiten. Dit terwijl er de komende jaren juist natuur bij moet komen. In het Natuurpact tussen het Rijk en provincies is afgesproken om 80.000 hectare nieuwe natuur in te richten in de periode van 2011 tot 2027. Hoe kan het dat we in of vlakbij natuurgebieden bouwen, terwijl we die ook moeten beschermen? En wordt die natuur wel voldoende gecompenseerd?

Heb je tips over bouwen in of nabij beschermde natuur?

Wonen of recreëren midden in de natuur. Wie wil dat nou niet? Maar moeten we de natuur niet juist beschermen tegen de komst van (vakantie)woningen, hotels en andere (bouw)activiteiten? Heb je tips? Meld je dan bij ons.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Meer over dit onderzoek

Isolatie van een bestaande woning
| Artikel

Moet je een natuurtoets doen omdat je je bestaande huis wil isoleren? Lees eerst dit artikel

Als je je huis wil isoleren is een dure natuurtoets nodig om vleermuizen te beschermen. Hoe pak je dat aan?

De natuurtoetsen, ze zijn er in vele vormen
| Nieuws

Ecologen waarschuwen: onvoldoende controle op natuurtoetsen

Met verbazing zien burgers ineens bouwmachines een busbaan of mountainbikepad aanleggen in de natuur. Dat zou niet mogen. Maar kan het kan dankzij dubieuze rapporten.

Het Monkeybos, in natuurgebied Meijendel bij Den Haag

Een speeltuin in een stiltegebied, wie verzint dat?

Het duingebied bij Den Haag is beschermd, maar omwonenden stellen dat er van alles komt om bezoek te lokken. “Het wordt een pretpark.”

Onderzoek in een natuurgebied

Via deze truc kunnen gemeenten projecten in de natuur doordrukken

Een zonnepark, een busbaan, mountainbikeroutes. Gemeenten kunnen deze vaak zonder verzet aanleggen, dankzij het ecologische rapport. Hoe werkt dat?

Mountainbikepark Mook

Limburgers in opstand tegen fietspark: 'Ze poepen hier in de bosjes’ 

Mountainbikers uit verre oorden trekken naar het Limburgse Mook, waar de gemeente een populair fietspark opende. Maar omwonenden komen in opstand. Mag dit wel?

Wim Kuijken

Interview met Wim Kuijken

Wel of niet bouwen in het Groene Hart? Oud-deltacommissaris Wim Kuijken moest dat uitzoeken voor het Rijk, en schreef in zijn advies zijn 'persoonlijke opvatting'.

Makers