Gehandicaptenzorg

Ouders met een kind met ernstige meervoudige beperkingen belanden in een doolhof als ze op zoek gaan naar een geschikte woonplek voor hun (volwassen) kind. Een overzicht van beschikbare plekken ontbreekt en het aanbod sluit vaak niet aan bij de zorgvraag. In april maakte we deze uitzending over dit onderwerp.

Voor een mogelijke tweede uitzending onderzoeken we ouderinitiatieven en andere kleine woonvormen voor deze doelgroep. Waarom lijkt er behoefte aan deze vorm van zorg? Hoe eenvoudig (of juist niet) is het om er een op te richten? Waar lopen initiatiefnemers tegenaan? En zijn deze woonvormen juist wel of niet toekomstbestendig met het huidige personeelstekort?

We zoeken ervaringsverhalen van ouders en andere betrokkenen in de gehandicaptenzorg. Dus ben je op zoek naar een kleinschalige wooninitiatief? Of wil je er zelf één opzetten? Deel je ervaringen. 

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Meer over dit onderzoek

Kijk Pointer over zorg voor EMB terug.
| Uitzending

Gehandicaptenzorg: waar moeten mensen met ernstige handicaps wonen?

De zorg voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen loopt vast. Hoe is de zoektocht naar een woonplek veranderd in een doolhof? En wie kan dat makkelijker maken?

Waar kunnen ouders met een kind met ernstige meervoudige beperkingen terecht?
| Artikel

Ouders ernstig gehandicapten vinden nauwelijks geschikte woonplek voor hun kind

Dat blijkt uit een rondvraag van Pointer. 40 procent van de deelnemers aan het onderzoek kampt nu zelf ook met gezondheidsklachten.

Gehandicaptenzorg lijdt onder personeelstekort: ‘Cliënten zijn van slag en vertonen ongewenst gedrag’
| Artikel

Gehandicaptenzorg lijdt onder personeelstekort: ‘Cliënten zijn van slag en vertonen ongewenst gedrag’

Door de hoge werkdruk en het gebrek aan personeel ziet zorgmedewerker Anja de kwaliteit van de zorg achteruitgaan. Ze werkt als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Ervaring met kleinschalige woonvormen in de gehandicaptenzorg? Laat het ons weten.

De zorg voor mensen met meervoudige beperkingen staat onder druk. De zorg drukt op thuissituaties en zodra ouders de stap zetten op zoek te gaan naar een woonplek, belanden zij in een doolhof. In april maakte we deze uitzending over dit onderwerp.

Voor een mogelijke tweede uitzending onderzoeken we ouderinitiatieven en andere kleine woonvormen voor deze doelgroep. Waarom lijkt er behoefte aan deze vorm van zorg? Hoe eenvoudig (of juist niet) is het om er een op te richten? Waar lopen initiatiefnemers tegenaan? Hoe kwetsbaar zijn ze? En zijn deze woonvormen toekomstbestendig met het huidige personeelstekort?

Deel jouw verhaal

Makers