Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.

In onze volgende uitzending binnen het onderzoek Lokaal Bestuur besteden we aandacht aan het wonen in de IJmond, een gebied met zware industrie.Al maanden ondervinden inwoners van het dorpje Wijk aan Zee veel last van de zogenoemde grafietregens. Auto’s en ramen zitten regelmatig onder het glinsterende stof afkomstig van het terrein van Tata Steel. In het ruim 2000 inwoners tellende dorpje is daarom veel onrust over de gezondheidseffecten van de uitstoot van de fabriek. 

De grafietregens zorgen voor een stroom aan klachten vanuit het dorp, er zijn posteracties en bewoners schrijven verschillende protestliederen om hun onvrede te uiten. Bij velen van hen is het vertrouwen weg dat er snel een oplossing komt voor de overlast. En daarnaast zijn er bij sommige bewoners ook vragen over de handhaving door de provincie. Wegen economische belangen zwaarder dan de belangen van de inwoners?

Dit onderzoek is in handen van

Y.V.

Yvonne Verkaik

Redacteur
H.F.

Huub Floor

Verslaggever
A.T.

Anne Mae van Tilburg

Redacteur