Onveilige plekken

Welke plek voelt voor jou, als vrouw, onveilig of ga je zelfs uit de weg? Pointer (KRO-NCRV) en het AD en aangesloten regiotitels onderzoeken hoe veilig vrouwen zich voelen in Nederland.

In 2023 bleek uit onderzoek dat 83 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 15 en 25 jaar in de openbare ruimte seksueel ongewenst gedrag heeft ervaren. Zo is 60 procent weleens nagestaard en nagefloten, heeft 40 procent te maken gehad met opmerkingen, beledigingen of vragen van seksuele aard en is een kwart weleens achtervolgd. Het meeste gebeurt op straat of in parken, maar ook het openbaar vervoer, school, werk en de sportvereniging zijn veelgenoemde plekken. Ruim de helft voelt zich hierdoor zelfs tegengehouden om ’s avonds of in het donker naar buiten te gaan, ook als ze zelf nooit iets naars hebben meegemaakt. Hoeveel klein is Nederland voor vrouwen? Om hierachter te komen, wil Pointer graag van zoveel mogelijk vrouwen en meisjes weten waar zij zich in Nederland onveilig voelen.

Oproep: prik jouw onveilige locaties op de kaart

Help mee met ons onderzoek en vul de enquête in! In deze enquête kun je specifieke plekken aan ons doorgeven, zoals dat ene fietspad waar je je onprettig voelt. Maar je kunt ons ook vertellen over algemene plekken waar je je niet op je gemak voelt, zoals stations of parken. Waar voel jij je buitenshuis weleens onveilig als vrouw? Laat het ons weten!

Makers

Stagiair

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.