Onveilige plekken

Welke plek voelt voor jou, als vrouw, onveilig of ga je zelfs uit de weg? Pointer (KRO-NCRV) en het AD en aangesloten regiotitels onderzoeken hoe veilig vrouwen zich voelen in Nederland.

In 2023 bleek uit onderzoek dat 83 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 15 en 25 jaar in de openbare ruimte seksueel ongewenst gedrag heeft ervaren. Zo is 60 procent weleens nagestaard en nagefloten, heeft 40 procent te maken gehad met opmerkingen, beledigingen of vragen van seksuele aard en is een kwart weleens achtervolgd. Het meeste gebeurt op straat of in parken, maar ook het openbaar vervoer, school, werk en de sportvereniging zijn veelgenoemde plekken. Ruim de helft voelt zich hierdoor zelfs tegengehouden om ’s avonds of in het donker naar buiten te gaan, ook als ze zelf nooit iets naars hebben meegemaakt. Hoeveel klein is Nederland voor vrouwen? Om hierachter te komen, wil Pointer graag van zoveel mogelijk vrouwen en meisjes weten waar zij zich in Nederland onveilig voelen.

Oproep: prik jouw onveilige locaties op de kaart

Help mee met ons onderzoek en vul de enquête in! In deze enquête kun je specifieke plekken aan ons doorgeven, zoals dat ene fietspad waar je je onprettig voelt. Maar je kunt ons ook vertellen over algemene plekken waar je je niet op je gemakt voelt, zoals stations of parken. Waar voel jij je buitenshuis weleens onveilig als vrouw? Laat het ons weten!

Meer over dit onderzoek

Straatintimidatie te lijf illustratieve afbeelding

Straatintimidatie te lijf

Vanaf 1 juli is straatintimidatie strafbaar. Je kan een boete krijgen voor bijvoorbeeld sissen of seksueel getinte opmerkingen. Experts vinden het een goed signaal maar is zo...

boas

Agenten en boa's voorzien grote problemen bij uitvoering nieuwe wet tegen straatintimidatie

'Ik hoop dat we niet nog meer keuzes moeten maken in het nadeel van slachtoffers.'

op pad met boa's

Boa's handhaven straatintimidatie voorlopig vooral met praten

De handhaving van het verbod op straatintimidatie wordt mogelijk effectiever als boa's de politie versterken. In Rotterdam start een pilot en Pointer liep alvast mee.

Themba Swendeline

Theatervoorstelling opent gesprek over seksuele intimidatie: een vrouw is altijd op haar hoede

"Hey schatje, waar ga je naartoe? Lekkere billen hoor!" In de voorstelling 'Je Wilde Toch' openen theatermakers op middelbare scholen het gesprek over seksuele intimidatie.

Straatintimidatie
| Nieuws

Jonge mannen zien ernst van seksuele straatintimidatie niet in

Jonge mannen weten weinig over hoe zij meisjes en vrouwen die te maken krijgen met ongewenst gedrag kunnen ondersteunen, blijkt uit onderzoek van Plan International.

illustratieve header voor onveilige plekken
| Oproep

Waar voel jij je in Nederland onveilig? Prik een plek op onze kaart

Pointer start een grootschalig onderzoek naar plekken waar vrouwen zich in Nederland onveilig voelen. En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Makers

Stagiair