Schulden

In Nederland hebben ruim 650.000 huishoudens problematische schulden. Dat betekent dat ze een betalingsachterstand hebben bij bijvoorbeeld de zorgverzekeraar of de woningbouwvereniging van langer dan 90 dagen. 

We krijgen signalen dat mensen met problematische schulden lang niet altijd goed worden geholpen als ze aanspraak willen maken op schuldhulpverlening. 

Hoe zit dat? Hoe gaan gemeenten in Nederland om met schuldhulpverlening? 

Heb je schulden? Hoe is jouw contact met de gemeente?

Heb je betaalachterstanden of problematische schulden? Kun je de huur of de zorgverzekering (bijna) niet meer betalen? Ben je in contact met de gemeente hierover of juist niet en wacht je daarop? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je ervaringen.

Meer over dit onderzoek

Marijn Frank
| Artikel

Bijstandsregels voor toeslagenslachtoffers in plaats van beloofde ‘ruimhartige’ hulp

In plaats van ruimhartige hulp bieden stellen, gemeenten vragen over het vermogen of inkomen van toeslagenslachtoffers. Waarom loopt ook dit deel van de hersteloperatie...

Toeslagenaffaire
| Radio-uitzending

De kinderopvangtoeslagenaffaire rommelt maar door

Heel veel mensen wachten nog op de uitslag van de hersteloperatie en voor veel mensen is nog steeds onduidelijk hoe ze in deze affaire verzeild zijn geraakt.

Gemeentehuis
| Oproep

Wethouder luidt noodklok: ‘De ene toeslagenouder krijgt een auto, de ander een tweedehands fiets’

Gemeenten helpen toeslagenouders bij het maken van een nieuwe start, maar er zijn geen landelijke regels. “In welke gemeente je woont, maakt uit hoe je wordt behandeld.”

Nick van Lunsen
| Artikel

Gemeentelijke schuldhulpverlening bereikt jongeren onvoldoende. Nick (25): ‘Er zijn dagen geweest dat ik moest kiezen tussen eten of benzine’

Er zijn steeds meer Nederlanders met schulden. Om dat terug te dringen, moeten gemeenten contact opnemen met mensen met betaalachterstanden. Maar worden jongeren ook bereikt?

Schulden vroeg in beeld
| Uitzending

Schulden vroeger in beeld

Schulden
| Radio-uitzending

Schulden: voorkomen is beter dan genezen

Vroegsignalering betekent dat vastelastenpartners verplicht zijn een betalingsachterstand bij de gemeente te melden.

Makers

Verslaggever / Redacteur