Schulden

In Nederland hebben ruim 650.000 huishoudens problematische schulden. Dat betekent dat ze een betalingsachterstand hebben bij bijvoorbeeld de zorgverzekeraar of de woningbouwvereniging van langer dan 90 dagen. 

In 2021 verwachten overheid en schuldhulpverleners dat er veel mensen met schulden bij zullen komen. Door de coronacrisis zitten heel wat zelfstandig ondernemers in financieel zwaar weer. Sommige zzp'ers sluiten leningen af om rond te kunnen komen, anderen hebben al te maken met problematische schulden. De verwachting is dat het aantal zzp'ers met schulden nog behoorlijk gaat toenemen. We krijgen signalen dat deze zelfstandigen lang niet altijd goed worden geholpen als ze aanspraak willen maken op schuldhulpverlening. Hoe zit dat? Zijn gemeentes eigenlijk wel klaar voor de grote stroom aan zzp'ers met schulden die gaat komen? 

Meer over dit onderzoek

Buddy app
| Uitzending

Fintech in de schuldhulpverlening is géén oplossing

Fintech voor mensen met financiële problemen is in opkomst. "Maar het eerste wat je kwijtraakt in de bijstand is je privacy” zegt P.

Gokverslaving
| Artikel

Mark (33) was verslaafd aan gokken: ‘Schudde zelfs krat bier leeg om aan geld te komen'

Op goksites waar nu veel reclame voor wordt gemaakt verliezen mensen soms in een dag hun salaris. Daarna begint de ellende. “Je gaat liegen en bedriegen.” 

Teun en Marko halen eten voor zzp'ers in nood
| Uitzending

Schulden in tijden van corona

Lege supermarktkar
| Audio

ZZP'ers in de schulden

Makers