De financiële gezondheid van jongeren is in 2024 flink achteruitgegaan, blijkt uit recent onderzoek van Deloitte, Nibud, Tilburg University en Universiteit Leiden. Eerder zag Pointer ook al dat het aantal jongeren met schulden in de laatste jaren is toegenomen, onder andere door het gemak van achteraf-betaaldiensten. Wij vroegen daarom op straat: heb jij weleens schulden gemaakt door achteraf te betalen?

Uit het recente onderzoek naar de financiële positie van jongeren, blijkt dat bijna de helft van de jongvolwassen tussen de 18 en 24 jaar minder dan een modaal inkomen verdient. Dit is deels te verklaren doordat een deel van de groep parttime werkt en daarnaast nog studeert. Zij werken vaker een tijdelijke, kleine contracten en hebben daardoor niet kunnen profiteren van de loonstijgingen van de afgelopen jaren, terwijl hun kosten wel zijn gestegen. Als gevolg maken jongvolwassen vaker schulden om rond te komen dan in 2023. Dit aantal is gestegen van 4% naar 9%. Een tiende maakt gebruik van spaargeld om rond te komen.

In het najaar van 2024 deed Pointer al onderzoek naar schulden onder jongeren. Hieruit bleek dat er verschillende redenen zijn waarom jongeren steeds vaker schulden maken, waaronder impulsaankopen via Buy Now, Pay Later-diensten. Hersenwetenschapper Erik Scherder legt uit dat jongeren de gevaren van deze achteraf betaaldiensten vaak nog niet inzien: “De rem in je hersenen die impulsen controleert is dan nog niet volledig ontwikkeld. Jongeren denken niet: ‘ik heb toch al twintig paar schoenen?’”

Betaal jij met Klarna of Riverty?

Wij vroegen jongeren op straat of zij te maken hebben met schulden door achteraf te betalen, bijvoorbeeld via Klarna of Riverty. Veel van hen hebben inderdaad wel eens gebruikgemaakt van zo’n dienst. Een van de jongeren zegt het slechts één keer te hebben gebruikt. Ondertussen betaalt zij niet meer achteraf omdat ze het concept niet helemaal vertrouwt: "Het voelt alsof er een soort van catch achter zit". Ook spreken we met jongeren die regelmatig gebruik maken van dit soort diensten en daardoor zelfs in de problemen zijn gekomen: "Ik heb wel vaker aanmaningen gehad. Dan denk ik nu even niet betalen en dan betaal ik volgende maand wel. Maar dat vergeet ik dan en krijg ik weer een aanmaning op m’n deur", vertelt een van de jongeren.

Wil je weten wat de jongeren nog meer te zeggen hebben over schulden door achteraf betalen. Bekijk het hier:

Tv-uitzending Pointer

Wie eenmaal schulden heeft, komt daar nog maar lastig vanaf. Sommige gemeenten experimenteren met het afkopen van schulden van jongeren, in ruil voor een maatschappelijke tegenprestatie. Zo werd Thalissa (26) na een aantal moeilijke jaren schuldenvrij. Maar niet alle gemeenten zijn overtuigd van deze methode. Hoe helpen we jongeren met schulden het best? Bekijk hieronder de uitzending van Pointer over dit onderwerp:

Eigen schuld, dikke bult
25 min 37 s

Nog steeds belanden veel jongeren in de schulden. Experts wijzen op het toenemend aantal digitale verleidingen dat voor jongeren op de loer ligt, zoals de mogelijkheid om spullen achteraf te betalen. Is het jongerenbrein wel bestand tegen zulke verleidingen? Wie eenmaal schulden heeft, komt daar nog maar lastig vanaf. Sommige gemeenten experimenteren met het afkopen van schulden van jongeren in ruil voor een maatschappelijke tegenprestatie. Zo werd Thalissa (26) na een aantal moeilijke jaren schuldenvrij. Maar niet alle gemeenten zijn overtuigd van deze methode. Hoe helpen we jongeren met schulden het best?

Erik Scherder over schulden

Waarom jongeren extra gevoelig zijn voor achteraf betalen: ‘Brein dertig jaar nodig om te rijpen’

Hersenwetenschapper Erik Scherder ziet de gevaren voor jongeren: “De rem in je hersenen die impulsen controleert is dan nog niet volledig ontwikkeld."

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Online content specialist

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.