Vogelgriep
Afgelopen jaar is de vogelgriep niet meer weggeweest uit Nederland. 6 miljoen dieren zijn al geruimd op pluimveehouderijen. En verwacht wordt dat het virus zich de komende tijd nog verder gaat verspreiden, nu ook wilde vogelpopulaties als de kokmeeuw de vogelgriep onder de leden hebben.
De zorgen onder virologen zijn groot, want het virus kan ook op mensen overspringen. Opruimen van dode en besmette is heel belangrijk om verdere besmettingen te voorkomen, maar bij wie ligt die verantwoordelijkheid? En wat moet er gebeuren om het opruimen van zieke vogels beter aan te pakken?
Terreinbeheerders zoals natuurmonumenten, dierenambulances en wildbeschermers voelen zich in de steek gelaten door de overheid bij de bestrijding van vogelgriep, zo stellen zij afgelopen oktober in een brief aan de Tweede Kamer. De overheid zou meer regie moeten nemen in het opruimen van wilde dieren met vogelgriep.
“Het gevolg is ook dat terreinbeheerders en dierenhulporganisaties nu zelf verantwoordelijk zijn voor de aanschaf van beschermende materialen en het voorlichten van medewerkers over het veilig opruimen van dode vogels. Na het opruimen van soms wel duizenden vogels worden ze vervolgens van het kastje naar de muur gestuurd om de kadavers te laten vernietigen”, zo valt in de gezamenlijke brief te lezen.
Meer over dit onderzoek
Oproep
Heb jij tips over het opruimen van vogels en andere besmette dieren en wil je je ervaringen delen? Tip ons!
Deel jouw verhaal