2 september 2019

Onze Eredivisie breekt haar transferrecord en is zelfs wereldwijd het meest succesvol

Bekijk meer artikelen over: Werk en geld
  1. De hete zomerse transferperiode is afgelopen. Voetbalfans en clubs weten weer waar ze aan toe zijn. Bij elkaar hebben Eredivisieclubs nog nooit zoveel aan spelers verdiend: een positief saldo van €250,3 miljoen.

  2. We blijven daarbij onder andere de Portugese Liga en de Franse Ligue 1 voor. Vooral Ajax deed een enorme duit in het zakje met Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. PSV deed goede zaken met Hirving Lozano.

  3. De Eredivisie verdient dus goed aan spelers. In de hoogste divisies in Engeland, Spanje, Italië en Duitsland wordt vooral ingekocht voor grote bedragen. Met de clubs uit de Engelse Premier League aan kop. Zij kochten maar liefst voor 1,55 miljard euro aan spelers, maar verkochten slechts voor 810 miljoen euro.

  4. Het negatieve saldo wordt rechtgetrokken met onder andere televisierechten en sponsorinkomsten. Nederlandse clubs doen er volgens ingewijden goed aan om in opleidingen te investeren om dan later vervolgens veel te verdienen aan de verkoop van spelers.

Voetbalfans kunnen weer rustig ademhalen, want de zomerse transferperiode is afgelopen. De kans dat de sterspeler van je favoriete team nog even snel een overstap maakt naar een andere club is verkeken. Ondertussen heeft de Nederlandse transfermarkt zich ontpopt tot de meest succesvolle ter wereld. De Eredivisieclubs hebben nog nooit zoveel verdiend aan spelers. Maar waar de Nederlandse clubs flink cashen, hebben de grote competities van Europa een negatief transfersaldo. Wij maken de balans op en brengen de miljoenen euro’s die worden besteed aan voetballers in beeld. 

Alle data gaan over zomerse transfers en zijn afkomstig van transfermarkt.nl. Laatste update op 3 september om 10:00 uur ‘s ochtends. 

Clubs in de Eredivisie, het hoogste voetbalniveau van Nederland, verdienen meer aan spelers dan dat er wordt uitgegeven. De laatste 20 jaar was de Eredivisie al eens eerder de mondiale nummer één op transfergebied. Dit was in 2014. Het was het jaar dat onder andere Graziano Pelle (Feyenoord, €11 miljoen) Daley Blind (Ajax, 17,5 mlj), Dusan Tadic (Twente, 14 mlj.) en Quincy Promes (Twente 11,5 mlj.) werden verkocht.

voetbal2.png

De Eredivisie staat al decennia, vaak samen met de Franse Ligue 1 en de Portugese Liga, in de top drie van de wereld als het gaat om positieve transfersaldos. 

Dit jaar is het transferrecord gebroken en dat is mede te danken aan de enorme financiële klappers die Ajacieden Frenkie de Jong (€75 miljoen) en Matthijs de Ligt (€85 miljoen) maakten. PSV deed voor zichzelf en het transfersaldo van de Eredivisie goede zaken om Hirving Lozano voor €38 miljoen te laten vertrekken naar Napoli. 

"Guus Til ging voor 20 miljoen naar Spartak Moskou. Subliem als je het mij vraagt”

Neal Petersen o.a. voetbalpresentator FC Afkicken
voetbal3.png

Ook in de Belgische Jupiler Pro League wordt meer verdiend aan spelers dan dat er uitgegeven wordt. Allebei de landen zijn gefocused op het opleiden van spelers om deze later met veel winst te kunnen verkopen.

voetbal4.png

Als we naar de grootste en rijkste vier divisies kijken, zien we dat daar meer geld aan nieuwe spelers wordt uitgegeven dan dat er verdiend wordt aan vertrekkende spelers. 

Frenkie de Jong

Volgens Neal Petersen, onder andere presentator van het tv-programma FC Afkicken op Fox Sports, komt dit doordat spelers bij grote clubs de urgentie missen om weg te gaan. Zelfs als ze hun tijd voornamelijk op de bank doorbrengen. “Door hoge transfersommen en salarissen zijn andere clubs niet snel geneigd hen over te nemen. Stel, in het extreme geval, dat Frenkie de Jong niet slaagt bij Barcelona en verkocht moet worden. Hij krijgt in Spanje een salaris dat misschien maar zes clubs in Europa kunnen betalen. Stel dat van die zes clubs vier hem niet nodig hebben en twee daarvan al grote aankopen hebben gedaan, dan zit je dus vast. Als je vertrekt, moet je als speler dan accepteren dat je flink inlevert op je salaris.”

voetbal5.png

Het gevolg is dat in de top steeds vaker dure spelers worden verhuurd. Clubs nemen dan een groot deel van het hoge salaris van de speler over. 

Volgens Petersen moeten Eredivisieploegen blijvend investeren in het opleiden van spelers. Wil de Nederlandse top een rol blijven spelen in Europa, is opleiden en voor veel verkopen het meest lucratieve verdienmodel. Nederlandse clubs hebben ook inkomsten uit televisierechten, sponsoring en merchandise, maar dat haalt het bij lange na niet bij de grote clubs uit de top vier divisies. “De rek voor de Nederlandse markt is daar enigszins uit.” 

Televisierechten en sponsorinkomsten zijn voor clubs uit de vier grote landen heel hoog omdat zij een veel grotere schare fans hebben. Ook door enorme televisiecontracten in China en Noord- en Zuid-Amerika groeit het bereik. Merken die bij die clubs adverteren hebben hier veel geld voor over. Zo worden de negatieve transfersaldo’s gecompenseerd.

De Toekomst

Vaak wordt Ajax genoemd als het schoolvoorbeeld van een goede voetbalopleiding. Bij de club uit Amsterdam werd in 2017 nog zo’n 37 miljoen gereserveerd voor investeringen in hun jeugdcomplex De Toekomst. Volgens Petersen is dat een goede zaak. “Als je kijkt naar wat dat financieel oplevert, dat is waanzinnig. Kijk maar naar hoeveel spelers die ooit bij Ajax gevoetbald hebben en nu in het betaald voetbal spelen. Dat is een behoorlijke business.”

Een ander goed voorbeeld is AZ. De Alkmaarse club investeert volgens Petersen succesvol in de jeugd. “Kijk alleen al naar de transfers van de spelers het afgelopen jaar. De zelfopgeleide middenvelder Guus Til ging voor 20 miljoen naar Spartak Moskou. Subliem als je het mij vraagt”.

Illustratie Wendy van der Waal

Auteurs

T.B.

Thomas de Beus

Datajournalist