Maandenlang worstelt Nick met het betalen van zijn zorgverzekering, huur en belastingen, totdat hij echt diep in de schulden terechtkomt. Hoe komt hij er weer bovenop?  

Nick (26) kampt met problematische schulden nadat hij zijn baan is verloren door de coronacrisis. Facturen en aanmaningen van de huur, de zorgverzekering en de Belastingdienst stapelen zich op. “Ik keerde in mezelf en dacht: als ik niet reageer, dan gaat het vast over.” Hij krijgt ook een paar verkeerboetes, die - doordat hij ze niet betaalt - zo snel oplopen, dat hij nu nog bezig is om deze terug te betalen.

Zwarte periode

Het is een donkere periode voor Nick, zijn loopt uiteindelijk op tot zo’n 25.000 euro. "De eerste periode had ik niet zo door dat ik schulden aan het opbouwen was”, legt Nick uit. “Ik schaamde me er ook voor. Maar ik dacht: dit los ik wel op. Dit kan ik wel."

Oproep: heb je ook geldzorgen?

Ben je jongere (16 - 30 jaar) en heb je geldproblemen? Worstel je met betalingsachterstanden of schulden? Laat het ons weten! We zijn benieuwd naar je verhaal.

Hij bedenkt zelf een plan om eruit te komen: “Ik dacht: als ik veel ga werken in de horeca, los ik het wel af. Dus werkte ik 6 dagen in de week, soms wel 10 of 11 uur op een dag. Dat hield ik 3 maanden vol.” Nick werkte zich suf en wist een paar duizend euro af te betalen. “Ik was er blij mee, maar het sloopte mij volledig. En de aanmaningen bleven maar binnenkomen.”

Rust

Een echte uitweg blijft uit voor Nick. En door zijn schaamte, zoekt hij geen hulp. Het is uiteindelijk zijn vader die aan de bel trekt en hem in contact brengt met ONSbank, een stichting die jongeren met geldproblemen een half jaar ‘schuldrust’ geeft. Dat is een periode waarin schuldeisers geen brieven sturen of langsgaan bij de deur, zodat jongeren met een schuldcoach orde op zaken kunnen stellen en werken aan gedragsverandering.

De aanmaningen bleven maar binnenkomen

Nick

Nick is niet de enige die worstelt met schulden. Een kwart van de jongeren heeft een schuld, blijkt uit een peiling van incassobureau Flanderijn onder 18- en 30-jarigen. “Buy now, pay later-bedrijven maken het voor jongeren ook heel gemakkelijk om geld uit te geven dat je niet hebt”, zegt Nick. “Sommige jongeren zijn daar vatbaarder voor.”

Aflossen

Inmiddels heeft Nick weer grip op zijn leven en financiële situatie. “Ik heb net 3 betalingsregelingen afgerond”, meldt hij verheugd. Het einde komt in zicht. Hoewel er nog een flink bedrag openstaat bij het CJIB, de instantie die verkeersboetes int, hoopt hij dat straks ook versneld te kunnen aflossen. "Geld zal altijd een rol blijven spelen. Ik check altijd mijn rekening of er genoeg opstaat, voordat ik bij de pinautomaat betaal. Maar ik ben blij dat het einde in zicht is."

Oproep: heb je ook geldzorgen?

Ben je jongere (16 - 30 jaar) en heb je geldproblemen? Worstel je met betalingsachterstanden of schulden? Laat het ons weten! We zijn benieuwd naar je verhaal.

Bekijk hieronder onze eerdere uitzending over schulden:

Schulden vroeg in beeld
25 min 30 s

Een op de vijf Nederlandse huishoudens heeft te maken met financiële problemen. Om dat getal terug te dringen en te voorkomen dat mensen in de knel komen door problematische schulden, moeten gemeenten sinds 2021 contact opnemen met hun inwoners met betaalachterstanden bij huur, energie, water en de zorgverzekering. Maar komen die signalen wel goed binnen? Worden inwoners effectief benaderd? En komen jongeren wel voldoende in beeld bij beginnende schulden?

Makers

Verslaggever

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.