De wolf is sinds 2019 officieel gevestigd in Nederland en duikt steeds vaker op. Zijn aanwezigheid zorgt in sommige delen van het land voor onrust. Wat moet je eigenlijk doen als je oog in oog komt te staan met een wolf? Gedragsbioloog Diederik van Liere: “De wolf heeft er geen belang bij om in de aanval te gaan en jij ook niet.”

Er komen steeds meer wolven in Nederland. Volgens de laatste informatie van BIJ12, de organisatie die namens de provincies de beleidsvoering rondom de wolf verzorgt, zijn er dit jaar bij 4 wolvenparen minstens 16 wolvenwelpen geboren in Nederland. Minimaal 3 in het gebied bij Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân, 3 in Park de Hoge Veluwe, 6 op de Noord-Veluwe en 4 op de Midden-Veluwe. Onder meer door de geboorte van deze wolvenwelpen neemt het aantal wolven in Nederland toe.

Diederik van Liere is gedragsbioloog en bestuurder van het Institute for Coexistence with Wildlife. Hij ontwikkelt niet-dodelijke oplossingen voor problemen die in het wild levende dieren kunnen veroorzaken. Voor ons onderzoek ‘Van wie is de natuur?’ spreken wij hem over het gedrag van de wolf. Want wat moet je doen als je de wolf in het wild tegenkomt?

Cijfers wolf

Aantal gedode dieren door wolf in 2022 verdubbeld

Niet wegrennen voor wolf

Volgens Van Liere is het vooral belangrijk dat je niet wegrent voor de wolf. “En keer je rug niet toe. Je moet laten zien dat je hem ziet.” Het wegdraaien van je gezicht is volgens hem ook geen verstandige keuze. “Wij mensen zouden dit als verlegen of onzeker zien. Het geeft een minder dreigend signaal. Met je lichaamstaal moet eigenlijk zeggen: Ik zie jou, jij ziet mij. En nu dan?”

Wat je wel moet doen volgens Van Liere is recht tegenover de wolf stilstaan, opletten wat hij doet en de wolf aankijken. “Het is iets primitiefs wat alle dieren gemeen hebben. Als je elkaar recht aankijkt, ben je een potentiële bedreiging.” Deze houding noemt hij in gedrag biologische termen ‘frontaal staan’. Van Liere: “Het brengt de wolf in onzekerheid wat te verwachten in die situatie en dat lokt niet uit om je te benaderen, laat staan aan te vallen. Zeker als je na aankijken langzaam een klein beetje achteruitloopt. Je geeft hiermee het signaal: Ik ben niet kwaadwillend, maar ik hou je in de gaten en zorg jij nu ook voor vertrek.”

Het maken van geluid kan volgens Van Liere van toegevoegde waarde zijn als de wolf zich niet terugtrekt. “De kans is uiterst klein, maar als hij toch naar je toekomt, dan moet je herrie gaan maken. Daarmee dreig je zelf ook in de aanval te gaan. Het maakt nog meer indruk dan frontaal staan.” Ook jezelf groter maken is in tweede instantie aan te raden, vertelt hij. “Als je een stok in de buurt hebt, kan je die gebruiken als armverlenging. Maak jezelf groter en maak herrie, daarmee doe je je sterker voor en vergroot je de onzekerheid bij de wolf.”

Hugh Jansman

Hoe je met het beschermen van schapen de wolf ook beschermt

Geef de wolf de ruimte

Gezonde wolven die niet worden geprovoceerd of gevoed, vormen op voorhand volgens BIJ12 geen bedreiging voor de mens. De kans om een wolf in Nederland in het wild tegen te komen is heel klein volgens de organisatie. Mocht het wel gebeuren, geeft ze de volgende adviezen:

  1. Blijf kalm, geef de wolf de ruimte
  2. Neem langzaam afstand
  3. Heb je een hond bij je, houd deze dan aan de lijn
  4. Als de wolf te dichtbij komt: luid spreken en gebaren maken
  5. Loop de wolf niet achterna
  6. Voer de wolf niet

Als je een hond bij je hebt, kan je anders benaderd worden door de wolf. Dit komt volgens BIJ12 omdat de wolf een hond als sociale partner, paringspartner of concurrent kan zien. Ze adviseren dan ook om in het leefgebied van de wolven je hond altijd aangelijnd te hebben.

Bekijk hieronder onze uitzending over de wolf in Nederland:

In de ban van de wolf
26 min 5 s

Na 150 jaar afwezigheid is de wolf sinds 2019 weer officieel 'gevestigd' in Nederland. Dat vinden velen goed nieuws, maar het dier zorgt op bepaalde plekken wél voor schade en angst. Drentse veeartsen maken zich zorgen om 'onnodig dierenleed' bij landbouwhuisdieren in hun provincie en vinden de situatie niet langer houdbaar. Toch weten we al tien jaar dat de wolf terug zou keren. Was Nederland wel goed voorbereid op zijn komst?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers