OSINT-onderzoek

Pointer maakt gebruik van OSINT-onderzoek: Open Source Intelligence. Dat is onderzoek op basis van openbare online-bronnen. Denk aan Google Maps, sociale media of de Kamer van Koophandel. En er staat meer bruikbare informatie online, dan je misschien zou denken.

Steeds meer mensen leggen gebeurtenissen vast op social media en delen ook wat er om hen heen gebeurt. Tel je al die informatie die online staat bij elkaar op, dan kan OSINT-onderzoek een tijdrovende klus zijn. Alle beelden over een gebeurtenis moeten bijvoorbeeld verzameld, gefactcheckt en geanalyseerd worden voor een goed OSINT-onderzoek.

OSINT is een innovatieve manier van onderzoek doen die dus wat tijd kan kosten. Daarom zoeken we mensen die het leuk vinden ons te helpen. Mensen die er energie van krijgen om een vraag vanuit de redactie op te lossen, wat soms voelt als een puzzel. Maar ook ideeën voor mogelijk interessante onderzoeksonderwerpen zijn meer dan welkom. De community inspireert elkaar én de redactie.

210726_OSINToproep_2_strooi2-min.jpg

OSINT-community

Wat begon met een samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ), is uitgegroeid tot een volwaardige OSINT-community. We willen samen met ons publiek onderzoeken verder brengen en uitwerken tot een journalistiek product. Denk bijvoorbeeld aan een artikel op onze website. Maar het kan ook zo zijn dat een onderwerp zó interessant is, dat we er een uitzending op tv of op radio van gaan maken.

Daarnaast hebben we deze community ook in het leven geroepen om onze kennis met jullie te delen en willen we andersom ook weer van jullie leren. Want de OSINT-technieken veranderen voortdurend. Kortom: het is een wisselwerking tussen de Pointer-redactie en de OSINT-community.

Samen op onderzoek uit

Ben jij iemand die net zo lang het internet afstruint tot je het antwoord op die ene vraag gevonden hebt? Of heb jij een idee voor een verhaal op basis van OSINT-onderzoek? Misschien heb je wel een nieuwsbericht of social media-post voorbij zien komen waarvan jij denkt dat er een verhaal in zit. Voel je vrij om het te delen met de community, dan gaan we samen op onderzoek uit. Jij bepaalt zelf hoeveel tijd je er in steekt, voel je in ieder geval nergens toe verplicht. Je helpt sowieso de Pointer-redactie verder en leert ook van de andere OSINT-community leden.

210725_OSINT_Methodiek-min.png

De community heeft meegewerkt aan:

Sonja van den Ende
| Artikel

‘Dit is geen propaganda, dit zijn feiten!’ – Nederlandse op propagandatour door Syrië en Oekraïne

Met een een kogelwerend vest aan reist Sonja van den Ende mee met het Russische leger door Oekraïne. “Dit is geen propaganda van de Russen, dit zijn feiten!”

ivermectine
| Artikel

Russische criminelen verkopen nep-coronamedicijnen aan Nederlandse coronasceptici

Russische criminelen harken miljoenen binnen door illegaal via webshops medicijnen te verkopen aan duizenden Nederlanders.

Meedoen?

Zie het zitten om je aan te sluiten bij onze community? Stuur dan een mailtje naar onze Pointer OSINT-community: pointercommunity@kro-ncrv.nl. Licht ook in het kort toe:

Wat je affiniteit is met OSINT,
In hoeverre je al vaker meehelpt met OSINT-opdrachten,
Wat je voor studie/werk doet,
Wat de reden is om je aan te sluiten bij de Pointer OSINT-community.

En hopelijk zien we je dan snel terug in onze community-kanalen!