Nederland heeft al zeven jaar ernstige medicijntekorten. Als het medicijn dat je normaal gebruikt er niet is, krijg je een vervangend medicijn. Beter iets dan niets zou je zeggen maar bij sommige medicijnen kan dat echt niet, dan is een ander middel slecht voor je gezondheid. Leer hier het achtergrondartikel: Wisselen van medicijn, hoezo?Klik op de player voor de reportage met Marianne Geervliet, Eva Parro de la Paz en Daniëlle Bouwmeester over de gevolgen van het wisselen van medicijnen.Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet van GroenLinks en Henk van Gerven van de SP hebben Kamervragen gesteld en een motie ingediend bij het nota overleg van maandag 29 juni (over gezondheidszorg/cure) om het probleem van wisselen van medicijnen opnieuw onder de aandacht van VWS te brengen. Over de motie werd donderdag 2 juli gestemd. De motie is verworpen. Wel heeft minister Van Rijn (inmiddels vertrokken, Van Ark VVD neemt het stokje over) het initiatief voor een NIET-wisselenlijst naar VWS toegetrokken, die wordt nog dit jaar verwacht. Daarnaast moeten de vragen over 'medische noodzaak' beantwoord zijn voordat het nieuwe Geneesmiddelenvergoedingsysteem (GVS) in werking treedt (januari 2022).Reportage: Joga BrouwersPresentatie: Niels HeithuisVoor vragen en opmerkingen, mail naar reporterradio@kro-ncrv.nl en/of twitter: @reporterradio1

Patiënten de dupe van medicijnwisseling

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.