Op tal van plastic producten staat met koeienletters dat ze ‘recyclebaar’ zijn. Ze kúnnen dus (in theorie) gerecycled worden. Maar dóen fabrikanten het ook? Maken ze weer nieuwe producten van dat gerecyclede plastic?

Slechts 10 procent van de plastic producten in Nederland wordt gemaakt van gerecycled plastic, rekende de voorzitter van de kunststofindustrie, Jac. Gofers, ons voor. Tegelijkertijd willen we naar een economie zonder afval en staan er duizenden zakken met gerecyclede plastic snippers in de polder te wachten op een nieuwe bestemming. Hoe kan dat? We vragen een paar grote fabrikanten of zij het kunnen gebruiken.

“Kom maar onze kant op!” Duurzaamheidsmanager Eelco Smit van Philips weet wel raad met het recyclaat uit de polder. “We stoppen het in huishoudelijke apparatuur: stofzuigers, koffiezetapparaten of strijkijzers.“ En hoeveel is dat dan op het totale plastic dat ze gebruiken? Smit: “Op dit moment gaat het om vijf procent van alle onderdelen in de huishoudelijke apparatuur en dat moet groeien naar twintig procent in 2025.” Smit legt uit dat het recyclaat nu voornamelijk in onderkanten zit. “In zwarte en grijze onderdelen. We kunnen nog niet al het kunststof vervangen vanwege wettelijke eisen, veiligheid of mechanische eisen.”

“Mensen kopen dingen die ze mooi vinden”
Vijf procent, dat klinkt weinig: is het recyclaat niet goed genoeg? Smit: “We zijn druk bezig om er meer van te maken. Maar het kan bijvoorbeeld niet in de onderdelen waar water in komt. Bijvoorbeeld in koffiezetapparaten. Daar zijn scherpe eisen voor en dat kan nog niet met recyclaat. Daar moeten we aan werken samen met recyclers.”

Maar de bovenkant van een stofzuiger? Dat moet toch geen probleem zijn; daar komt immers geen water of koffie tegenaan. Smit geeft toe: “Kleur is ook een probleem. De bovenkant van een stofzuiger is vaak gekleurd en glanst, en dat lukt nu nog niet met gerecycled kunststof. Maar ook daar werken we aan.”

Moeten we hieruit herleiden dat mensen mode belangrijker vinden dan milieu als ze een stofzuiger kopen? Dat weet Smit niet, maar: “Ik denk wel dat mensen dingen kopen die ze mooi vinden. Op dit moment kunnen we nog niet alles wat we mooi vinden van gerecycled kunststof maken.”

“Daar werken we aan”
Een product dat niet mooi hoeft te zijn en daarom prima van gerecycled plastic kan worden gemaakt, is de verfemmer. Een bekend merk is Flexa. We bellen moederbedrijf AkzoNobel om te vragen of de Flexa-emmers van gerecycled plastic zijn gemaakt. Woordvoerder Joost Ruempol laat ons weten: “AkzoNobel werkt aan het terugdringen van het gebruik van plastic.” En we krijgen ook nog een primeurtje: “We maken binnenkort bekend dat wij ernaar streven dat in 2025 alle plastic verpakkingen waarin onze decoratieve verf in Europa wordt verpakt, minstens vijftig procent gerecycled plastic zal bevatten.”

Daarnaast, zo laat hij weten, streeft AkzoNobel er onder meer naar om “alle emissies van hun eigen productieprocessen te beperken” en willen ze “het plastic dat in de natuur terechtkomt zoveel mogelijk beperken.” Dat klinkt top allemaal. Maar hoe zit het nou met die Flexa-verfemmers? Zijn die van gerecycled materiaal? “Nee.” Maar dit is toch een van de makkelijkste producten om van gerecycled materiaal te maken? “Daar werken we aan.”

Meer weten?
Wil je meer weten over wat er wel en niet gemaakt wordt van gerecycled plastic? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief of kijk maandag 8 juni naar De Monitor om 22:20 uur op NPO2!