De plasticplaag

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven: zonder plastics bijvoorbeeld geen koffiezetapparaat, geen televisie en niet elke paar weken een nieuw kledingstuk. Tot slot verpakken we ons eten ermee; dankzij het kunststof laagje blijft onze komkommer schoon en kunnen we ‘m langer bewaren.

Inmiddels lopen we echter tegen de keerzijde van ons massale plasticgebruik aan. Het goedje zwerft door onze natuur, waar dieren er last van hebben. En met het afval kunnen we nog steeds niet zoveel als we zouden willen. Er zijn immers honderden soorten plastics: de ene kunnen we goedkoop en makkelijk recyclen tot een nieuw product, de andere gaat linea recta de verbrandingsoven in. Een deel van ons plastic afval belandt bovendien aan de andere kant van de oceaan in armere landen, die het niet altijd goed kunnen verwerken. Voor onze vijfde uitzending kijken we naar kledingafvalberg, want ook daar zit veel plastic in. Weet jij meer over wat er met ons textiel gebeurt nadat we het hebben afgedankt? Laat het ons weten!

Meer over dit onderzoek

Biesbosch
| Uitzending

Het plasticprobleem van de Biesbosch

De Biesbosch kampt met een enorm zwerfafvalprobleem. Langs de oevers ligt tien keer zoveel afval als langs de overige rivieren in ons land.

plastic
| Uitzending

Wandelen op plastic afval

Wandelpaden op de Markerwadden worden verhard met bouwpuin vol plastic.

Jos Korthout verzamelt zwerfafval
| Oproep

521 stukjes plastic op minder dan één vierkante meter; Jos ruimt zwerfafval op voordat het de Biesbosch instroomt 

De Biesbosch is het afvoerputje van zwerfafval. Deze fanatieke vrijwilliger doet wat hij kan om het op te ruimen, maar is het genoeg?

Textiel reclycling
| Uitzending

Textielrecycling nog niet op gang terwijl de berg kleding groeit

De textielindustrie is vervuilender dan de lucht- en de scheepvaart bij elkaar. We moeten recyclen.

Plastic in de bossen
| Uitzending

Plasticafval in de bossen

Justus Cooiman van Pointer TV legt uit waarom menggranulaat nog gebruikt wordt bij het aanleggen van bospaden.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Weet je hier meer over? Laat het ons weten.

Deel jouw verhaal

Makers