De plasticplaag

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven: zonder plastics bijvoorbeeld geen koffiezetapparaat, geen televisie en niet elke paar weken een nieuw kledingstuk. Tot slot verpakken we ons eten ermee; dankzij het kunststof laagje blijft onze komkommer schoon en kunnen we ‘m langer bewaren.

Inmiddels lopen we echter tegen de keerzijde van ons massale plasticgebruik aan. Het goedje zwerft door onze natuur, waar dieren er last van hebben. En met het afval kunnen we nog steeds niet zoveel als we zouden willen. Er zijn immers honderden soorten plastics: de ene kunnen we goedkoop en makkelijk recyclen tot een nieuw product, de andere gaat linea recta de verbrandingsoven in. Een deel van ons plastic afval belandt bovendien aan de andere kant van de oceaan in armere landen, die het niet altijd goed kunnen verwerken. Voor onze vijfde uitzending kijken we naar kledingafvalberg, want ook daar zit veel plastic in. Weet jij meer over wat er met ons textiel gebeurt nadat we het hebben afgedankt? Laat het ons weten!

Meer over dit onderzoek

Textiel reclycling
| Uitzending

Textielrecycling nog niet op gang terwijl de berg kleding groeit

De textielindustrie is vervuilender dan de lucht- en de scheepvaart bij elkaar. We moeten recyclen.

Plastic in de bossen
| Uitzending

Plasticafval in de bossen

Justus Cooiman van Pointer TV legt uit waarom menggranulaat nog gebruikt wordt bij het aanleggen van bospaden.

Bokashi
| Uitzending

De strijd om het groenafval

Gemeenten experimenteren met een duurzaam alternatief voor compost. Maar hoe duurzaam is het echt? Weilanden en parken blijken vol plastic afval te liggen.

Bokashi
| Onderzoek

Zo maak je zelf bokashi, de nieuwste soort compost: ‘Zelfs een kind kan het doen’

Bokashi - Japans voor gefermenteerd organisch afval - is een bodemverbeteraar die de laatste jaren erg populair is geworden.

Bokashi
| Nieuws

Strijd onder groenafvalverwerkers: compostbedrijven bekritiseren ‘bokashi-hype’

Is bokashi het nieuwe goud voor de bodem of vormt deze nieuwe soort compost een risico? Bokashi-makers en composteerders binden de strijd aan.

Nederland is Europees kampioen pakketjes retourneren
| Oproep

Nederland kampioen pakketjes retourneren: maar tegen welke prijs?

We sturen jaarlijks 23 miljoen pakketjes terug. Maar wat gebeurt er daarna met jouw miskoop?

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Weet je hier meer over? Laat het ons weten.

Deel jouw verhaal

Makers