Jaarlijks belanden honderdduizenden kilo’s aan medicijnen in de vuilnisbak. Dit terwijl de zorg steeds duurder wordt. Is er misschien iets te doen aan deze enorme afvalberg van pillen en poeders? Patiënten houden vaak stapels pillen over als ze op een ander medicijn. Nabestaanden brengen tassen met pijnstillers en maagbeschermers terug naar de apotheek. Deze medicijnen belanden allemaal in de vuilnisbak, want pillen, potjes en poeders die de apotheek hebben verlaten kunnen niet opnieuw worden meegegeven aan een andere patiënt. Maar waarom eigenlijk niet? En he kan er voorkomen worden dat er zoveel medicijnen overblijven?Niet iedereen brengt de overtollige inhoud van het medicijnkastje netjes terug naar de apotheek. Regelmatig verdwijnt overgebleven medicatie voor het gemak door het toilet. Ook in de urine van mensen die medicijnen gebruiken zitten resten van geneesmiddelen. Hierdoor belandt jaarlijks 140 ton aan medicijnresten in het oppervlaktewater. Door de vergrijzing is dit een groeiend probleem voor het milieu, waardoor de kosten van de waterzuivering in de toekomst flink kunnen oplopen.We gaan erover praten met Bart van den Bemt, apotheker bij de St. Maartenskliniek en als onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteiten Ruud Coolen van Brakel directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Pillen in de prullenbak

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.