Benieuwd hoe het eraan toegaat op de Pointer-redactie? Op vrijdag 20 maart kun je een kijkje achter de schermen nemen en langskomen in Hilversum. Tijdens onze Pointer-lezersdag vertellen we hoe wij onze onderzoeken uitvoeren en hebben we twee interessante gastsprekers (Ionica Smeets en Peter de Kock) uitgenodigd, die je vertellen wat je allemaal met getallen kunt doen.

UPDATE: De lezersdag is uitgesteld. Vanwege het coronavirus moeten we het aantal bezoekers in ons gebouw tot een minimum beperken. We zoeken naar een nieuwe datum.

We krijgen regelmatig de vraag van lezers of ze een keer kunnen meekijken op onze redactie. Dat vinden we natuurlijk een enorme eer: jullie willen een deel van je dag opgeven om meer over ons werk te zien. Maar op een gegeven moment kwamen er zoveel verzoeken in onze mail dat we er een dagtaak aan zouden hebben om jullie allemaal afzonderlijk uit te nodigen. Daarom gaan we dit jaar een aantal lezersdagen organiseren.

Te beginnen met vrijdag 20 maart. Het thema van die dag: Wat kun je met getallen? We leggen uit wat we bij Pointer allemaal met meetbare gegevens doen. En onze twee gastsprekers Ionica Smeets en Peter de Kock laten zien hoe zij met getallen omgaan.

We zorgen voor een goede lunch en een gezellige afsluiting van de dag. En neem vooral je laptop mee, want we hebben een leuke zoekopdracht voor jullie klaarstaan. Dit is het dagprogramma.

  • 11.00-11.30: Inloop
  • 11.30-11.45: Voorstelrondje
  • 11.45-12.15: Presentatie Pointer
  • 12.15-13.00: Lunch
  • 13.00-14.00: Peter de Kock
  • 14.00-14.30: Zoekopdracht
  • 14.30-15.30: Ionica Smeets
  • 15.30-16.00: Afsluiting
  • 16.00-17.00: Borrel

Ionica Smeets

Ionica Smeets is hoogleraar wetenschapscommunicatie (Universiteit Leiden) en columnist bij de Volkskrant. Ionica is schrijver van onder meer het boek Superlogisch, waarin ze uitleg wat de waarde van getallen is. Hoe belangrijk zijn ze tegenwoordig? En zijn er ook situaties waarin je absoluut geen getallen wil gebruiken? Ionica laat zien hoe getallen je helpen om de wereld beter te begrijpen.

Peter de Kock

Peter de Kock is oud-filmmaker en heeft bij verschillende geheime afdelingen binnen de Nationale Politie gewerkt. Peter heeft het bedrijf Pandora Intelligence opgericht, waar hij overheidsorganisaties, NGO's en multinationals met data-analyse helpt om criminaliteit te bestrijden. Hij legt uit hoe kunstmatige intelligentie de politie aan creatieve scenario's kan helpen om bijvoorbeeld terroristische aanslagen te voorkomen, en hoe datagedreven korte films en theaterstukken cold cases kunnen oplossen.

Op deze lezersdag kunnen we ongeveer dertig tot veertig mensen ontvangen. We hebben een aantal van onze trouwste lezers al een uitnodiging gestuurd, dus wees er snel bij als je nog wil langskomen. Meld je voor vrijdag 13 maart aan via pointer@kro-ncrv.nl o.v.v. Aanmelding Lezersdag. En hopelijk tot snel.

Makers