Giflozingen van Chemelot-bedrijven in de grensmaas zorgen voor grote ruzie in de Limburgse provincie. Bron van het conflict is de vergunning die eraan ten grondslag ligt. Volgens de Partij voor de Dieren is die onrechtmatig verleend. Chemelot zelf daagt het Waterschap voor de rechter omdat zij de vergunning juist te streng vinden. Ondertussen roert ook België zich in de discussie, die voor de helft eigenaar is van de Maas. De Vlaamse minister voor omgeving wil nu Nederland voor de rechter slepen vanwege 'illegale lozingen'.
Het afvalwaterbedrijf van de Chemelot-bedrijven, Sitech, heeft een vergunning om zo'n 600 stoffen in de grensmaas te lozen, waarvan 70 er zeer schadelijk zijn. Stroomafwaarts wordt het water gefilterd voor drinkwatergebruik. Ook de Belgen zijn daarvan afhankelijk. Zaterdag zal ook Extinction Rebellion van zich laten horen, zij demonstreren dan tegen de giflozingen.
In de studio praat Vincent Janssen, wetenschapsjournalist van De Limburger, ons bij over de ruzie om de Maas.

Pointer Regio: De giftige Maas

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.