Theatermakers missen hun publiek, en andersom. Psychiatrisch cabaretier Marjolijn van Kooten vindt het belangrijk om online in contact te blijven met haar publiek. “Veel mensen met angsten en paniek hebben het zwaar nu. Humor is echt een fantastisch medicijn als het gaat om het verlichten van ellende.” 

Sinds een aantal weken verdiepen we ons in de Cultuurcrisis die woedt achter de rode doeken van het theater. Theaters, producenten, impresariaten en artiesten, allen voelen ze de pijn en het gemis van het publiek. Zo ook cabaretier Marjolijn van Kooten.

Psychiatrisch cabaret

Op dit moment zou Marjolijn op de planken staan met haar derde voorstelling in het genre ‘psychiatrisch cabaret’. Een avond ongestoord lachen om haar ellende. En misschien wel die van jezelf. Haar voorstellingen trekken uitverkochte zalen gevuld met een gemêleerd publiek. Van cabaretliefhebbers tot psychiaters en van huisartsen tot aan mensen met een depressie, angststoornis of paniek.

“Mijn voorstelling zou nu heel goed van pas komen. Het is een voorstelling voor mensen die bang zijn dat ze een terugval krijgen nadat ze een psychische aandoening hebben gehad en daarvan zijn hersteld. Een zwaar onderwerp, maar het is echt een avond hard lachen. Juist om te relativeren.”

Angststoornis

Zelf had Marjolijn ook lange tijd last van een angststoornis en depressie. Veel verder dan de paar honderd meter van huis naar werk en weer terug kwam ze niet. “Op een gegeven moment durfde ik alleen nog naar de supermarkt, maar dan alleen op een heel rustig tijdstip.” Een aantal jaar geleden werd Marjolijn haar angsten de baas. Wat bleek? Het delen van je donkerste momenten en gedachten helpt.

Youtube video invoegen https://youtu.be/VjFOGmPmEfA

v

https://youtu.be/VjFOGmPmEfA

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.