Er is een dorp gebouwd met 36 huizen waarvan de grondstoffen de aarde niet uitputten. Waar ze regenwater gebruiken voor de wc en de wasmachine. En de verwarming van huizen komt van de Cesar warmte accu, een systeem dat volledig draait op zonnepanelen. Ze hebben ook een Artist in Residence waar een wisselende kunstenaar elke maand een nieuwe oplossing bedenkt op één van de wereldproblemen. Het Ecodorp in Boekel wil voldoen aan alle duurzame werelddoelen, de SDG’s, Sustainable Development Goals.

De huizen zijn sociale huurwoningen dus ook mensen met niet zo veel geld, kunnen er wonen. Voor iedere nieuwe bewoner is er een kennismakingsperiode van 3 of 4 maanden. Dan klussen de geïnteresseerden mee op zaterdag of wonen een vergadering bij. Als je er woont dan zijn er verschillende werkgroepen waar je deel van uit kunt maken. Voor bijvoorbeeld de moestuin, mantelzorg of bouw. De inwoners hechten veel waarde aan de manier waarop ze met elkaar omgaan.

Op Eerste Kerstdag is Ad Vlems te gast, de initiator van het dorp, om te vertellen hoe ze zover zijn gekomen.

Samen bouwen en samen wonen

Duurzaam beton

Vervuilende betonindustrie kan bouwstop veroorzaken, waar blijft het duurzame alternatief?

Als we beton recyclen, kunnen we huizen blijven bouwen. Maar er is veel te weinig duurzaam beton.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.