In ons dossier ‘Van wie is de natuur?’ stromen de tips binnen  met irritaties over recreatie in het bos. Zo worden we getipt door een ruiter die last heeft van een nieuw aangelegd mountainbikepad.

Willemijn Bouman woont bij de Veluwe en rijdt al jaren paard door het Roekelse Bos bij Ede, een stil bos met veel wild en weinig mensen. “Paarden verstoren het wild niet en overheersen met hun geur de erop zittende mens. Vandaar dat rijden te paard mooie wildkijk-ervaringen geeft”, vertelt Bouman. Maar eind 2019 is er een mountainbike-track aangelegd. Bouman: “De gemeente Ede heeft gewoon bepaald dat de track er kwam. Het pad is uitgehakt, er moest veel groen voor wijken. De MTB-ers houden van een glad baantje.”

En dat heeft direct gevolg voor de bewoners van de bossen. “Ik zie veel minder wild”, vertelt Bouman. Daarnaast maakt ze zich zorgen over de veiligheid van ruiters. Bouman: “Vaak rijden er groepen MTB-ers in felle kleurtjes, en ze rijden heel hard.” Paarden zijn volgens Bouman vluchtdieren en schrikken snel. Ze kunnen schrikken van geluid, maar ook van een MTB-er die plotseling om de hoek komt of die ze van achter benadert. “Ruiters die de hele route berijden, van de Apeldoornseweg in de gemeente Ede tot Otterlo, hebben allemaal af en toe problemen. De MTB-track is voor minder ervaren ruiters een regelrecht gevaar op de plekken waar die parallel loopt aan het ruiterpad, het ruiterpad kruist, of waar de paden worden samengevoegd. Een vurig paard kan zo op hol slaan.”

Drukte in het het Roekelse bos

Op de vraag of het druk is in het Roekelse bos begint Willemijn Bouman een lijst op te sommen. Naast ruiters zijn er op de Veluwe wandelaars, wandelaars met honden, groepen wandelaars (onder begeleiding van een boswachter), hardlopers, ruiters, groepen fietsers, fietsers begeleid, fietsende forenzen, e-bikers, racefietsers, MTB-ers, en de verschillende safaris: op de solex, in de huifkar of jeep of de zogenaamde ‘fietshuifkarsafari’. Er zijn militairen, er is boerengebied en er liggen omringende wegen en zelfs een weg door het gebied.

Als Willemijn MTB-ers aanspreekt dan krijgt ze wel eens stevige weerwoord: “‘Moet je maar niet op een paard gaan zitten’ of ‘Verkoop je paard dan maar’, hoor ik dan. Het is echt een flinke irritatie.” Het probleem dat Bouman en andere ruiters ervaren, is aangekaart bij de gemeente Ede. “We hebben de knelpunten geïdentificeerd en ook doorgegeven”, vertelt ze, maar er is nog niks mee gebeurd. De drukte in het bos staat Bouman tegen: “Mensen denken vaak dat de Veluwe heel groot is, maar als je hier woont merk je pas dat ‘ie heel erg klein is. Er is geen stil gebied meer. Alles voor de betalende recreant, veelal komend uit het westen.” Geld is een thema dat vaker voorkomt in onze research. Toerisme in natuurgebieden - van pannenkoekenhuis tot B&B - levert geld op voor lokale ondernemers. Hier willen we verder in gaan duiken.

Oproep: Zorgen commerciële activiteiten in jouw favoriete natuurgebied voor meer drukte? Of ben je ondernemer en wil je ons vertellen over jouw ervaringen met ondernemen in de natuur? Tip ons!

Makers