Slachtoffers verspreiding naaktbeelden afgeschrokken door politie

Slachtoffers van wie hun naaktfoto of –filmpje online rondgaat worden, als ze daarvan aangifte willen doen, soms afgeschrikt door de politie. Dat blijkt uit onderzoek van De Balie Live Journalism en Pointer (KRO-NCRV).

Het gaat om onbewuste ontmoediging in de vorm van victim blaming; het slachtoffer als de schuldige bestempelen. Volgens verschillende slachtoffers is dit de voornaamste reden waarom ze zelf geen aangifte durfden te doen tegen de dader.

Arda Gerkens, directeur van het Expertisecentrum Online Kindermisbruik, het EOKM, legt uit wat victim blaming doet met slachtoffers en wat de gevolgen zijn.

sextortion

Politie schrikt slachtoffers verspreiding naaktbeelden af bij aangifte

Uit de gevoerde een-op-eenchatgesprekken blijkt dat er sprake was van victim blaming aan de kant van de politie.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.