15 april 2018

Softwareontwikkelaar van datingsites met nepprofielen verschanst zich in kantoor

Bekijk meer artikelen over: Misinformatie en privacy Bekijk meer artikelen over: Online oplichting

‘Het draait allemaal om de domeinnamen en die zijn niet van mij. Nooit geweest.' De woorden van Alexander Reus, de eigenaar van softwarebedrijf D Support echoën nog na. In onze vorige uitzending over datingsites met nepprofielen voelen we deze West-Friese ondernemer aan de tand over een vijftigtal dubieuze datingsites, waaronder Vinderr.com. Op die site verloor opa Dirk zijn hart aan ene Dagmar. En hij is niet de enige, blijkt uit ons onderzoek online oplichting.

In het telefoongesprek met Teun erkent Reus dat zijn bedrijf de software ontwikkelt voor sites zoals Vinderr.com. Ook verzorgt hij de betalingen. Verdere aansprakelijkheid wijst hij volleerd af. ‘Alles draait uiteindelijk om de domeinnaam en die is niet van ons.’ Ook plaatst hij een en ander voor ons in perspectief. ‘We zijn met zijn allen volwassen en internet is een gebied waar je voorzichtig moet zijn. Als je naar een prostituee gaat, zegt ze ook dat ze van je houdt. En dat is ook niet zo. In de voorwaarden van Vinderr.com staat dat de profielen fictief zijn. Wat kun je dan nog meer doen? Ik ben erg voor eigen verantwoordelijkheid en dat je zelf goed nadenkt.’

Website uit de lucht

Maar een uur na dit telefoongesprek zijn wel de algemene voorwaarden op Vinder.com aangepast. En doemt ineens een bedrijfsnaam in het Centraal-Amerikaanse belastingparadijs Belize op. ‘Maar dat was al langer het plan,' vertelt Reus ons. Maar dan is ineens ook de gewraakte website Vinderr.com uit de lucht. “De webpagina is mogelijk tijdelijk uitgeschakeld of permanent verplaatst naar een nieuw webadres", lezen we. Dat laatste blijkt het geval. De site maakt tegenwoordig een doorstart op Vinderr.net, waar de virtuele vrouwen je als vanouds verlangend aankijken. Als klap op de vuurpijl wordt enkele dagen voor onze uitzending ook nog het bedrijf achter de website, D Support, opgeheven. En nog dezelfde dag wordt er weer een nieuwe BV, met exact dezelfde naam, opgericht. Enig aandeelhouder: Alexander Reus.

Geen toeval

Volgens fraude-expert Cees Schaap is dit geen toeval. ‘Over het algemeen heeft te maken met het ontlopen van de verantwoordelijkheid. Je hebt met een nieuwe entiteit te maken. Oude klanten die het oude spoor volgen, komen uit bij een vennootschap die is opgeheven. Verhaal halen wordt dan lastig want je kunt een vennootschap niet verantwoordelijk stellen voor iets dat gebeurd is vóór de datum van oprichting.’ Maar als D Support niks verkeerd doet, waarom lijkt Reus nu dan toch op deze manier de verantwoordelijkheid te willen ontlopen?

In strafrechtelijke termen zijn het medeplegers. Samen ben je verantwoordelijk voor het geheel.

Cees Schaap, SBV Forensics

Kinkydaten.com

Volgens ethisch hacker Sijmen Ruwhof verbergt Reus meer dan hij aan ons heeft toegegeven. Zo ontdekt Ruwhof dat er wel degelijk websites met nepprofielen op zijn naam hebben gestaan. Waaronder in ieder geval de website kinkydaten.com. Ook draaien er meer dan twintig datingsites op zijn persoonlijke Google Analytics ID, een unieke code waarmee je alleen de statistieken van je eigen websites kunt bekijken. Tenslotte laat Ruwhof ons een merkwaardige website zien: Mvibes. Ook deze site is van Alexander Reus, maar ziet er op het eerste gezicht niet zo spannend uit: een compleet wit, leeg scherm. Maar met een paar simpele handelingen tovert cyberexpert Ruwhof bijna 1500 foto’s tevoorschijn. Het gaat om foto’s van vrouwen uit vermoedelijk Rusland en omgeving. Het zijn de foto’s van nepprofielen op sites uit het D Support netwerk. Het netwerk van Alexander Reus.

‘Hij maakt de software, hij beheert de nepprofielen en hij regelt het betalingsverkeer? Dan maakt hij dus integraal onderdeel uit van het systeem,' reageert fraude-expert Schaap op deze bevindingen. In strafrechtelijke termen zijn het op zijn minst medeplegers. Samen ben je verantwoordelijk voor het geheel.’

Confrontatie

Alexander Reus is voor ons niet meer bereikbaar voor vragen of commentaar. We besluiten een bezoek te brengen aan het kantoor van D Support in het Noord-Hollandse Zwaag. Kantoorgenoten vertellen ons dat er personeel van D Support aanwezig is, wijzend op een rij auto’s op de parkeerplaats. Onze presentator Teun van de Keuken loopt naar boven. Maar dan gaat snel de luxaflex naar beneden en de deur van het kantoor op slot. Misschien draait het dan toch om net iets meer dan alleen de domeinnamen?

Auteurs

K.V.

Karlijn Vernooij

Redacteur