Wiettelers die deelnemen aan het wietexperiment moeten schadeloos worden gesteld, als ze moeten wachten om de markt op te kunnen. Dat zegt burgemeester Paul Depla van Breda, één van de tien deelnemende gemeenten in het experiment, tegen Pointer. Ook André Knottnerus, de voorzitter van de voormalige adviescommissie wet gesloten coffeeshopketen, zegt dat het cruciaal is voor het slagen van het experiment dat de telers gelijktijdig kunnen leveren aan de coffeeshops. “Als men langer bepaalde investeringen in de lucht moet houden die zich niet terugbetalen, dan moet je oplossingen vinden en misschien ook de beurs trekken.”

Tijdens het experiment gesloten coffeeshopketen, oftewel het wietexperiment, verkopen alle coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten gedurende vier jaar de gereguleerde, op kwaliteit gecontroleerde wiet en hasj. Deze wordt geproduceerd door maximaal 10 geselecteerde telers.

Luister onze radio-uitzending:

Het wietexperiment

Een aantal telers loopt momenteel voor ten opzichte van anderen, door het selectieproces. Er zijn nu zeven van de maximaal tien telers bekend. Drie potentiële telers zitten nog in de Bibob-procedure (de wet bevordering integriteitsbeoordelingen door openbaar bestuur) en weten niet of en wanneer ze hun vergunning krijgen.

Dat is gevaarlijk voor het slagen van het experiment, zegt Knottnerus tegen Pointer: “Stel dat één of twee telers al hun aanbod op de markt brengen, dan kan dat nooit zo'n breed aanbod zijn als we eigenlijk nodig hebben. Dus wat mij betreft bieden alle telers gelijktijdig aan. Want als je meer dan honderd varianten aanbiedt, is de slagingskans van het experiment veel hoger. Dat is een heel cruciaal punt.”

Knottnerus wil bovendien dat de uitvoering van het wietexperiment wordt versneld. Hij pleit daarvoor in de uitzending van Pointer op zondag 12 december om 19.00 op NPO Radio1. 'Het is belangrijk dat er nu gas op wordt gezet, anders gaat het te lang duren. Daarom is het belangrijk dat er een nieuw kabinet aantreedt dat laat zien dat ze dit nu willen versnellen.'

Update 31 maart 2022

Het experiment met legaal geteelde wiet en hasj is weer uitgesteld. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de zogenoemde wietproef pas in het tweede kwartaal van 2023 van start kan gaan. Eerder werd nog uitgegaan van de tweede helft van 2022.

Enkele gemeenten die mee zouden doen aan een proef met legale wietteelt, hebben met teleurstelling gereageerd op nieuw uitstel van het experiment. ‘Het is duidelijk dat iedereen die de wietproef goed gezind is, teleurgesteld is’, liet burgemeester Paul Depla van Breda in een eerste reactie weten. Ook burgemeester Theo Weterings van Tilburg reageert somber. ‘Wederom vertraging - hoeveel kun je nóg vertragen’, laat hij via zijn woordvoerster weten. ‘We verwachten dat enkele Kamerleden zich nu toch wel achter de oren gaan krabben, zo van: wat gebeurt hier?’ (Bron: ANP)

De burgemeesters van de zuidelijke gemeentes die meedoen aan het wietexperiment - Breda, Tilburg, Heerlen en Maastricht - vinden ook dat er haast moest worden gemaakt met de uitvoering, zo laten ze weten aan Pointer.

De legaal geteelde wiet had deze herfst in de deelnemende coffeeshops moeten liggen, maar het ministerie van Justitie streeft nu naar de tweede helft van 2022. Een aantal telers zegt tegen Pointer dat ze die periode ook niet halen en dat het realistischer is dat het 2023 wordt.

Makers