Terwijl iedereen gevraagd wordt zoveel mogelijk binnen te blijven moeten er nog steeds mensen hun huis verlaten. Omdat ze een betaalachterstand hebben of omdat hun tijdelijke huurcontract afloopt. Waar moeten zij dan heen? 

Nog steeds mensen op straat gezet
“We krijgen via onze kanalen nog tientallen gevallen van huisuitzettingen en contractbeëindigingen binnen. Het gaat gewoon door. Daar kan ik met mijn pet echt niet bij.” zegt Abel Heijkamp, woordvoerder van de Bond Precaire Woonvormen. Daarom is de Bond nu een petitie gestart. Ze eisen het direct stopzetten van huisuitzettingen. Heijkamp zegt meldingen te krijgen uit het hele land. “Zowel corporaties als particuliere verhuurders gaan gewoon door met uitzettingen en het beëindigen van tijdelijke wooncontracten.”

“Verhuurders die nu nog steeds huurcontracten opzeggen om mensen op straat te zetten, in te wisselen voor andere (flex)huurders of de huur verhogen doen er goed aan hier direct mee te stoppen. Zeker in tijden van een grote wooncrisis en een corona-pandemie is het hoogst ongepast om kwetsbare mensen, vanwege wat voor reden dan ook, uit huis te zetten.”

Ehsan heeft nog drie weken
Een voorbeeld is Ehsan. Hij is kunstenaar en werkt als freelancer in de culturele sector. Door de corona-maatregelen zijn veel van zijn opdrachten gecanceld. Hij woont al bijna een jaar antikraak in Amsterdam Nieuw West via een flexverhuurder. Dat hij zo nu en dan moet verhuizen vindt hij normaal gesproken al erg lastig en stressvol maar ten tijde van deze pandemie vindt hij het nog problematischer, zeker omdat hem nu geen vervangende woonruimte is aangeboden.

“Ik moet er nu over drie weken uit en iets nieuws heb ik nog niet. Ik ben bang dat ik naar de daklozenopvang moet maar ik heb al gehoord dat die ook helemaal vol zitten. Ik wist natuurlijk dat dit tijdelijk is maar dit is nu met corona echt wel even een andere situatie.”

Het gekke is ook nog dat het pand eigendom is van woningcorporatie Eigen Haard. “De reden dat we er nu uit moeten is dat er een renovatie van het hele pand gepland staat. Zelfs koningsdag wordt afgelast, is deze verbouwing dan zo urgent dat dit niet een tijdje uitgesteld kan worden?”

Zijn overburen hebben van Eigen Haard wel een andere woning aangeboden gekregen omdat ze daar al huurder zijn. “Dat is een ouder stel van zeventigplus. Ik vind het fijn voor ze dat ze een andere woning krijgen maar is het ook niet een beetje raar om deze mensen in een kwetsbare leeftijd nu te laten verhuizen?”

Gezondheidsrisico’s
Het liefst zou Ehsan in zijn huidige woning blijven ook omdat hij zichzelf hier goed aan de aanwijzingen van de overheid kan houden door niet te veel de deur uit te gaan.

“In een nieuw huis kom je toch weer in contact met nieuwe mensen en een nieuwe ruimte.” Ehsan zoekt bewust de publiciteit met zijn verhaal. “Het gaat namelijk niet alleen om mij. Er is een veel grotere groep die op straat dreigt te komen staan. Ik vind dat echt niet kunnen.”

De Bond Precaire Woonvormen wil dat nu acuut een einde komt aan alle huisuitzettingen, gedwongen verhuizingen en contractbeëindigingen om wat voor reden dan ook. “Beschermen tegen corona is onmogelijk als je geen adequate huisvesting meer hebt. Daarom is het noodzakelijk dat iedereen de voorwaarden heeft om zichzelf te kunnen beschermen. Dat begint bij een huis met woonzekerheid. Wij roepen de regering en verhuurders op om per direct maatregelen te nemen om de woon- en bestaanszekerheid van iedereen te waarborgen.”

Reactie Eigen Haard
Woningcorporatie Eigen Haard laat bij monde van de woordvoerder weten dat ze na overleg vanmorgen hebben besloten deze huisuitzetting niet door te laten gaan. De renovatie van het pand kan nog wel uitgesteld worden. “Inzet van Eigen Haard is dat niemand in deze periode op straat komt te staan. We zullen ons inzetten om voor alle bewoners, of ze nu een vast huurcontract hebben of tijdelijk, een goed alternatief te vinden.” Het uitstel geldt in ieder geval tot half mei waarna de situatie opnieuw zal worden bekeken. Dat geldt overigens niet voor alle projecten. Er is door de woningcorporatie nog geen algemene maatregel afgekondigd met betrekking tot huisuitzettingen: “Ook hier geldt dat we niemand op straat willen zetten en altijd ons best zullen doen om dat te voorkomen.”

Makers