In 2017 spraken we wijkverpleegkundige Maartje Lijdsman-Voets over de druk in de zorg en het tekort aan wijkverpleegkundigen. “Ik denk dat de grens nu bereikt is”, zei ze toen. Inmiddels is Maartje casemanager dementie geworden. Afgelopen weekend heeft ze zich geschoold om weer alle handelingen van een wijkverpleegkundige te mogen uitvoeren als er straks collega’s door het coronavirus omvallen. Ze bereidt zich voor op de roerige periode die gaat komen. “Het is nu stilte voor de storm.” 

Race tegen de klok

De uitzending Zorg aan huis ging over de enorme personeelstekorten in de thuiszorg en de druk die er lag op de wijkverpleging. Presentator Teun van de Keuken liep een dagje mee op de route van wijkverpleegkundige Maartje Lijdsman-Voets. Hij verbaasde zich over de ‘race tegen de klok’ die Maartje iedere dag moest ondergaan. “Het is nog steeds een race tegen de klok”, vertelt Maartje als we haar bellen om te vragen hoe het is in de wijkverpleging nu het coronavirus door Nederland waart. “De rek was er al uit, er waren enorme tekorten, maar door corona rekt ‘ie nog verder uit.”

Inmiddels is Maartje casemanager dementie en staat ze niet meer aan het bed als wijkverpleegkundige. Maar ze werkt nog wel binnen dezelfde organisatie, en heeft nog een BIG-registratie als verpleegkundige. Volgens Maartje komt er straks enorme druk op de thuiszorg als ook collega’s getroffen worden door het coronavirus. Er zijn initiatieven om collega’s die uit het vak zijn, weer in te schakelen. “Zondagochtend zag ik een oproep in een app-groep en ik heb zondagavond met een aantal andere oud-verpleegkundigen alle handelingen doorgenomen. Daar zijn we op getoetst. Ik ben weer bevoegd en bekwaam en als het nodig is, ga ik terug de wijk in.”

Thuiskomen

Een van de grote problemen die Maartje voorziet is het thuiskomen van cliënten na een ziekenhuisopname. Het coronavirus zorgt ervoor dat mensen in zeer slechte lichamelijk conditie weer naar huis moeten. “Die golf gaan we in de thuiszorg voelen.” Binnen haar eigen vakgebied - dementie - ziet ze nu al problemen. “Ouderen met dementie denken: wat is er aan de hand? Je kan het nieuws aanzetten, maar wordt dat nog begrepen? Je moet informatie die ze al gehad hebben vaak herhalen, en er komt elke dag wat bij”, vertelt Maartje. Eenzaamheid is een ander probleem, zeker voor mensen die 24-uurs zorg nodig hebben en wiens contacten worden geminimaliseerd. Maartje: “Ze vergeten het, en blijven maar vragen naar info over het coronavirus. Ze voelen de onrust dondersgoed.”

Makers